Denní souhrn zpráv

Kvůli situaci na Ukrajině se sejde vedení Bezpečnostní rady státu

Kvůli situaci na Ukrajině se dnes večer na úřadu vlády sejde předsednictvo Bezpečnostní rady státu, tedy premiér s ministry financí, zahraničí, obrany a vnitra. "Zejména se budeme zabývat koordinací postojů ČR ke krizi na Ukrajině na půdě EU a NATO a také otázkou možných rizik pro energetickou bezpečnost země," uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve zprávě, kterou ČTK zaslal mluvčí vlády. Dalším bodem jednání Bezpečnostní rady státu bude informace o stavu státních hmotných rezerv a připravenosti Česka na eventuální problémy, které by mohly nastat, pokud by byly omezeny dodávky plynu, řekl později novinářům Sobotka. Z Ruska pocházejí tři čtvrtiny české spotřeby plynu, pouze čtvrtina se do ČR dováží z Norska.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se již odpoledne sešel s ruským velvyslancem v ČR, aby mu tlumočil znepokojení české vlády, která s postupem Ruska nesouhlasí a vyzývá k diplomatickým jednáním. Zaorálek stále věří, že se podaří zabránit eskalaci konfliktu. Ruský postup na Krymu ale považuje za porušování mezinárodního práva a za intervenci. Podle premiéra současný vývoj vztahů mezi Ukrajinou a Ruskem připomíná události v ČR v roce 1968. Vypadá to, jako by se Rusko připravovalo na vojenskou operaci, uvedl Sobotka. Česko ale podle něj nebude vůči Rusku podnikat žádné osamocené kroky. Česko je podle Sobotky připraveno pokračovat v programu Medevac, v jehož rámci už bylo do země na léčení převezeno 27 zraněných Ukrajinců z pouličních bojů mezi demonstranty a policií.

Americký ministr zahraničí John Kerry odsoudil ruský postup vůči Ukrajině jako "neuvěřitelný akt agrese" a pohrozil Moskvě sankcemi, které mohou zemi ekonomicky izolovat. Kerry to prohlásil v rozhovoru pro televizní stanici CBS News. Rusko má podle něj stále ještě několik možností, jak celou krizi na Ukrajině utlumit.

Před ruskou ambasádou v Praze protestovaly stovky Ukrajinců

Před ruským velvyslanectvím v Praze 6 se sešlo několik set lidí, aby protestovali proti hrozbě ruské vojenské intervence na Ukrajině. Na protestující dohlíželo několik desítek policistů, kteří hlídali oba vstupy do zastupitelského úřadu. Mezi protestujícími byli především Ukrajinci žijící v Česku, v davu ale byli i Češi a Rusové. Zástupci policie počet demonstrantů odhadli na 350, podle pořadatelů a účastníků byl počet ještě vyšší. Velitel zásahu ČTK řekl, že při protestu se nestaly žádné incidenty a policisté nemuseli nijak zasahovat. Přítomné zneklidňovala situace na Krymském poloostrově. Krátce po 15:00 protest začal minutou ticha a zpěvem ukrajinské hymny. K ambasádě po začátku protestu proudily další skupiny lidí. Účastníci demonstrace v projevech rekapitulovali situaci, která na Ukrajině panuje, a mluvili o tom, jak ji popisují média.

Premiér Sobotka chce dvě miliardy z rozpočtové rezervy pro nemocnice

Vláda využije v letošním roce pro financování nemocnic nejméně dvě miliardy korun z vládní rozpočtové rezervy obsažené ve státním rozpočtu. V televizi Prima to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nemocnicím bude uvedená částka chybět kvůli zrušení stokorunového hospitalizačního poplatku. Vládní rozpočtová rezerva je podle zákona součástí státního rozpočtu a podle návrhu státního rozpočtu na letošní rok představovala 3,9 miliardy. Podle zákona musí tvořit alespoň 0,3 procenta výdajů rozpočtu na daný rok. Sobotka připomněl, že v rozpočtu je i další rezerva, a to v objemu asi pěti miliard korun, kterou v něm koalice vytvořila loni při schvalování rozpočtu ve Sněmovně. Většině rozpočtových kapitol tehdy odebrala část z provozních výdajů. "Naším cílem je, abychom podpořili růst ekonomiky, a část finančních prostředků, které získáme do státního rozpočtu v rámci rychlejšího růstu české ekonomiky, věnujeme na financování zdravotní péče," popsal Sobotka, jak chce koaliční vláda pomoci financování zdravotnictví.

Policisté z Česka odletěli do Egypta, i kvůli Kramnému

Šestičlenný tým policistů policejního prezidia a moravskoslezských kriminalistů odletěl do Egypta. Mají za úkol navázat spolupráci s egyptskou policií. Jednat budou také o vyšetřování smrti dvou Češek z loňského léta. V souvislosti s jejich smrtí moravskoslezská policie 19. února obvinila Petra Kramného. ČTK o cestě informoval ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. V africké zemi se skupina zdrží přibližně týden. "S Egyptem dosud nemá Česká republika uzavřenou dohodu o policejní spolupráci. Cílem týmu je tedy spolupráci navázat," řekl ředitel. Kriminalisté se podle něj ale budou ptát i na poznatky, které egyptské úřady shromáždily od loňského léta během vyšetřování úmrtí mladé ženy a její dcery. Údajně zemřely na následky otravy. Egyptská policie podezřívala kvůli jejich smrti Kramného a až do října musel zůstat v Egyptě. Kramný vinu od začátku odmítá.

Z vraždy seniora u Úštěku policie obvinila 18letého mladíka

Policie obvinila osmnáctiletého mladíka z Litoměřicka z páteční vraždy osmdesátiletého muže v obci Tetčiněves u Úštěku na Litoměřicku. Čin spáchal zvlášť surovým způsobem, za což mu hrozí až výjimečný trest od 20 do 30 let nebo doživotí. ČTK to řekla policejní mluvčí Alena Bartošová. Televize v sobotu uvedly, že mladík seniora umlátil tyčí nebo kladivem. Policie zatkla mladíka krátce po činu. Místní obyvatelé Deníku řekli, že jde o muže, který byl závislý na drogách a alkoholu. Bydlel nedaleko své oběti.

Práce na opravách D1 budou u V. Bíteše obnoveny od pondělí

Práce na rozšíření opravovaného úseku dálnice D1 v úseku Velká Bíteš - Lhotka, které se nestihly udělat na podzim, začnou v pondělí 3. března. Měly by pokračovat celý březen. ČTK to řekl vedoucí projektu Jiří Krátký ze společnosti OHL SŽ. Pokládání nového povrchu by mělo přijít na řadu nejdříve v dubnu. Kvůli problémům s nestabilním podložím loni stavební společnost stavbu několikrát přerušila a požadovala více peněz na pokrytí neočekávaných víceprací. Toho nakonec dosáhla v říjnu, kdy jí ředitelství silnic rozpočet navýšilo o deset milionů korun. Nejvytíženější tuzemská dálnice je zhruba deset let za svojí životností. Celá oprava mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva mohla stát asi 14 miliard korun. Na opravované i nově stavěné úseky se počítá s využitím peněz z EU.

Bohoslužbou na Hradě skončil festival proti totalitě Mene Tekel

Osmý ročník mezinárodního festivalu Mene Tekel skončil tradiční ekumenická bohoslužba za popravené, umučené a zemřelé politické vězně. Festival, který poukazuje na zločiny nacismu a komunismu, začal v pondělí a nabídl tři desítky akcí od konferencí, koncertů a výstav po promítání snímků a divadelní představení. V Galerii Karolina celý den pokračoval sedmidílný výstavní projekt Studenti proti totalitě, jehož název byl i tématem letošního festivalu.

Architektka Eva Jiřičná oslaví 75. narozeniny

Před 75 lety, 3. března 1939, se narodila přední česká architektka Eva Jiřičná. Ve světě se proslavila zejména návrhy interiérů londýnských a newyorských módních obchodů a butiků. V Česku patří mezi její nejznámější realizace oranžerie v zahradách Pražského hradu, kongresové centrum ve Zlíně či pražský Hotel Josef. Zlínská rodačka Eva Jiřičná vystudovala architekturu na pražské technice a dále u Jaroslava Fragnera na AVU. Po studiu jí byla nabídnuta stáž v Anglii, kam také počátkem srpna 1968 odjela. Domů už se ale z rozhodnutí československých úřadů vrátit nesměla. Prvních deset let strávených v Británii pracovala Jiřičná v ateliéru, který připravoval projekt přístaviště v Brightonu. V roce 1984 si pak v Londýně založila vlastní ateliér - Eva Jiricna Architects (EJA). Její specialitou jsou zejména křehká schodiště ze skla a oceli, zavěšená na tenkých lanech. Svět přístavů a lodí, k němuž kdysi přičichla, ji zase inspiruje k častému využívání kulatých oken či zvlněných střech, připomínajících lodní plachty.

Publicista Antonín Liehm oslavil devadesátiny

Před 90 lety, 2. března 1924, se narodil publicista, překladatel a filmový kritik Antonín Jaroslav Liehm. Podstatnou část svého života prožil v exilu, kde také založil mezinárodní časopis Lettre internationale. Od loňského roku žije opět v Praze a mimo jiné je předsedou redakční rady kulturního dvouměsíčníku Listy. Kariéru žurnalisty a kritika zahájil Antonín Liehm těsně po druhé světové válce, kdy začal spolupracovat s Emilem Františkem Burianem na časopisu Kulturní politika. Když bylo jeho vydávání ukončeno, pracoval v tiskovém odboru československého ministerstva zahraničí, v nakladatelství Naše vojsko a v zahraniční redakci ČTK. V šedesátých letech vedl Liehm zahraniční a filmovou rubriku Literárních novin. Významně se angažoval v souvislosti s nástupem takzvané nové vlny v československém filmu, které přisuzoval světový význam. Na podzim roku 1968 byl Liehm vyslán do Paříže jako zástupce Československého státního filmu. Vzhledem k politickým událostem v Československu se rozhodl v zahraničí už zůstat. Přednášel na univerzitách v Evropě i USA a zároveň přispíval do zahraničních novin a rádií.

Před 20 lety zemřela legenda českého protestsongu Karel Kryl

Před 20 lety, 3. března 1994, zemřel známý český hudebník Karel Kryl. Jeho písně, k nimž si sám skládal hudbu a texty, oscilovaly od něžné romance až po hořké protestsongy. Některé z nich, zejména legendární skladba Bratříčku, zavírej vrátka, se staly jedním ze symbolů přelomových let 1968 a 1989 v Československu. Kryla přitahovala hudba už od mládí. Vystupovat začal v polovině 60. let na malých scénách, od roku 1966 nahrával v rozhlase, později spolupracoval s divadlem Semafor. První a nadlouho poslední česká deska Bratříčku, zavírej vrátka vyšla Krylovi v roce 1969. Jen pár týdnů poté zpěvák emigroval do Německa. Do Československa se Kryl vrátil až po listopadu 1989, odehrál triumfální koncerty a poprvé mu také ve vlasti vyšly všechny jeho desky. Nové poměry ho nicméně nenaplňovaly uspokojením a své rozčarování nad politickým vývojem, a také rozdělením republiky, dával veřejně najevo. Až do své předčasné smrti se Karel Kryl pohyboval mezi Čechami a Mnichovem, kde v dobách emigrace našel druhý domov. Smrt jej zastihla právě v bavorské metropoli, pohřben je ale na břevnovském hřbitově v Praze.

Ve věku 72 let zemřel výtvarník Zdeněk Hajný

V sobotu zemřel ve věku 72 let český malíř, grafik a psycholog Zdeněk Hajný. ČTK to sdělila Ema Krulíková - Hajná, ředitelka galerie Cesty ke světlu, kterou v roce 1994 výtvarník založil a svá díla v ní vystavoval. Zdeněk Hajný maloval díla s duchovní a esoterickou tematikou, jeho obrazy zaplňovaly andělské bytosti i astrální světy. Jeho dílo našlo své místo i v některých sakrálních prostorách a bylo použito jako obrazový doprovod řady vědeckých, duchovních, hudebních filmových a jiných pořadů.

Množství sdílených aut i spolujízd v Česku přibývá

Alternativ k vlastnímu automobilu v Česku přibývá. Zatímco internetové zprostředkování autostopu je už relativně běžné, komunitní sdílení aut se po řadě let fungování začíná dynamičtěji rozvíjet teprve v posledních měsících. Jen za týden využije nabídku spolujízdy přes vyhledávací portál Jízdomat.cz téměř 2000 pasažérů, řekl ČTK zakladatel služby Jan Mittner. Sdílených aut v rámci carsharingu jsou v Česku zatím zhruba tři desítky. Přibližně 120 lidí se střídá o 15 vozidel nejstaršího tuzemského carsharingového družstva Autonapůl, které v tuzemsku působí od roku 2003. Obecně zákazníci za sdílení aut platí paušální poplatek a poté stanovenou sumu za ujeté kilometry a dobu, po kterou si automobil vypůjčují. Ceny se u českých carsharingových společností pohybují od dvou do 90 korun za hodinu a od pěti do šesti korun za ujetý kilometr. V ceně jsou pak zahrnuté veškeré poplatky včetně paliva.

Některé CK již prodaly téměř polovinu své nabídky zájezdů na léto

Některé cestovní kanceláře již prodaly v letošních předprodejích téměř polovinu své nabídky zájezdů na léto. Vyprodané jsou i některé atraktivní termíny odletů. Rekordní poptávku po "first minute" dovolených povzbuzují obavy ze zdražení zájezdů a také špatná zimní sezona. Vyplývá to z ankety ČTK mezi turistickými kancelářemi. "Prodeje opravdu trhají rekordy a meziroční nárůst je zhruba 40 procent. V současné tak máme prodáno již téměř 50 procent plánovaných zájezdů na léto 2014," uvedl marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný. Firo-tour registruje oproti loňsku pětinový nárůst poptávky. Necelou polovinu nabídky letních zájezdů prodala i CK Fischer.

Polabské muzeum vystavilo originál smlouvy krále Jiřího s Francií

Polabské muzeum v Poděbradech vystavilo na jediný den originál smlouvy krále Jiřího z Poděbrad s Francií z roku 1464. Jedinečnou příležitost si nenechala ujít řada lidí, na zahájení akce přišly asi dvě stovky obyvatel a návštěvníků lázeňského města. Další lidé do muzea zamířili během dne. Vystavením vzácného dokumentu začaly třídenní oslavy Dne Poděbrad, které se konají se při příležitosti 550. výročí královy mírové mise, jejímž cílem bylo předejít případnému sporu papeže a evropských katolických vládců. Originál smlouvy je po většinu času umístěn v depozitáři Národního archivu. V novodobé historii byl vystaven jen třikrát, a to v Praze v letech 1958, 1988 a 2001. V následujících dvou dnech bude v poděbradském muzeu vystavena věrohodná faksimile listiny.

Sport

Tomáš Berdych už letos nepomůže českým tenistům v Davisově poháru, který vyhráli v předchozích dvou letech. Šestý hráč světového žebříčku tuto možnost již dříve naznačil a nyní svou absenci potvrdil po prohře se Švýcarem Rogerem Federerem ve finále turnaje v Dubaji. Daviscupový tým čeká v dubnu čtvrtfinále v Japonsku. "Čtvrtfinále už hrát nebudu. Ten čas chci využít pro sebe," uvedl osmadvacetiletý Berdych novinářům na tiskové konferenci v Dubaji. Léta byl pro českou reprezentaci oporou, před měsícem v Ostravě rozhodl o vítězství v 1. kole nad Nizozemci. "Pomohl jsem k postupu z prvního kola a to je pro letošek všechno," řekl Berdych. "Když chcete prohánět nejlepší hráče a oni ten čas netráví s Davis Cupem, zjistíte, že vám chybí hodně týdnů, které stojí spoustu energie. Proto ty týdny využiju pro sebe," prohlásil. Od své premiéry v Davis Cupu v roce 2003 vynechal Berdych jen dva české zápasy a měl lví podíl na loňském a předloňském zisku "salátové mísy". Z hráčů elitní desítky je přitom jediný, kdo soutěž hrál pravidelně a nesoustředil se jen na svou kariéru. Kapitán českých tenistů Jaroslav Navrátil nemá zprávy o tom, že by Tomáš Berdych chyběl v celém letošním Davisově poháru. Pouze potvrdil, že se nezúčastní dubnového čtvrtfinále s Japonskem v Tokiu. "Za dva týdny letím do Miami, kde se s Berdychem setkáme a situaci probereme. Do té doby se nechci k ničemu vyjadřovat," dodal Navrátil.

Tenistka Iveta Melzerová na svém prvním turnaji po osmnáctiměsíční pauze deblový titul nezískala. Ve finále v Acapulcu s další českou hráčkou Petrou Cetkovskou podlehly druhé nasazené dvojici Kristina Mladenovicová, Galina Voskobojevová 3:6, 6:2 a 5:10. Soutěže ve dvouhrách ovládli Bulhar Grigor Dimitrov a Slovenka Dominika Cibulková.

Páté místo obsadil lyžař Stanislav Řezáč v jubilejním 90. ročníku Vasova běhu. Slavný závod ve Švédsku na 90 kilometrů klasicky vyhrál Nor John Kristian Dahl ve finiši před krajanem Johanem Kjölstadem. Řezáč ztratil na těžkém mokrém sněhu na vítěze 17 sekund. Český reprezentant Lukáš Bauer týden po olympijském maratonu v Soči doběhl při své premiéře ve Vasově běhu na 69. pozici s více než čtyřminutovým mankem. Po startu v Sälenu se Bauer pohyboval v čele závodu a ještě zhruba v polovině při prémii na Evertsbergu byl pátý. Pak se ale druhý muž loňské Jizerské padesátky rychle propadl do sedmé desítky pořadí. Vasova běhu se letos zúčastnilo 15.800 lyžařů včetně více než 300 Čechů.

Běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nýltová skončila jedenáctá v závodu Světového poháru na 10 km volně v Lahti. Vyhrála Norka Marit Björgenová.

Český lyžař Ondřej Bank si v superobřím slalomu Světového poháru v Kvitfjellu při pádu poranil levou nohu, na níž má dvě hluboké tržné rány. Třiatřicetiletý závodník se na sjezdovce hned chytil za holeň a oblast těsně nad botou si začal chladit sněhem. Ze svahu musel být po krátkém čekání na pomoc odvezen na kanadských saních. "Je v pohodě, při vědomí, nic zlomeného nemá a koleno také vypadá dobře," řekl ČTK v telefonickém rozhovoru trenér a bratr Tomáš Bank. Problémem jsou ale tržné rány. "Jsou dvě a dost hluboké," uvedl kouč.

Český judista Lukáš Krpálek vyhrál při své premiéře v nejvyšší váhové kategorii nad 100 kilogramů turnaj Evropského poháru v Praze. Ve finále porazil Litevce Mariuse Paskevičiuse na ipon. Před časovým limitem vyhrál všech pět soubojů. Krpálek, který je úřadujícím mistrem Evropy v kategorii do 100 kilogramů, v Praze startoval v nejvyšší váze kvůli tomu, aby si před obhajobou evropského titulu ušetřil náročné shazování.

Jaromír Jágr dosáhl jako sedmý hokejista v historii v NHL hranice 700 gólů. Jubilejní trefu zaznamenal útočník New Jersey v utkání na ledě New York Islanders, když ve 24. minutě zvýšil vedení hostů na 2:0. Devils zvítězili jasně 6:1 a vyhráli i druhý zápas po olympijské pauze. "Teď budu potřebovat ještě dva roky, abych dosáhl 800 branek. Vy se tomu smějete? Já se budu smát pak," žertoval s novináři. Jágr dal devatenáctý gól v sezoně, v níž je jasně nejproduktivnějším hráčem Devils.

Počasí

Bude skoro jasno až polojasno, v Čechách místy oblačno až zataženo. Nejvyšší teploty 9 až 13 °C, na západě Čech kolem 7 °C, v 1000 m na horách kolem 3 °C.