Denní souhrn zpráv

Prezident Zeman nesouhlasí s ruskou vojenskou intervencí na Ukrajině

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s ruskou vojenskou intervencí na Ukrajině. "I když naprosto rozumím zájmům většinového ruskojazyčného obyvatelstva Krymu, který byl v roce 1954 nesmyslným Chruščovovým rozhodnutím přičleněn k Ukrajině, máme své zkušenosti s vojenskou intervencí z roku 1968. A domnívám se, že jakákoliv vojenská intervence vytváří hluboký příkop, který po generaci nelze zasypat," uvedl Zeman. Poloostrov Krym daroval v roce 1954 tehdejší sovětský vůdce Nikita Chruščov Ukrajinské SSR u příležitosti oslav 300. výročí připojení Ukrajiny k Rusku. Oblast, kde asi 58 procent z dvou milionů obyvatel tvoří Rusové, hrozí odtržením od Ukrajiny a přičleněním k Rusku. Před ruskou ambasádou v Praze se vpodvečer sešly asi dvě desítky lidí, aby protestovaly proti "válce na Ukrajině". Demonstrace byla poklidná.

Znepokojení nad situací vyjádřilo i české ministerstvo zahraničních věcí. Zdůraznilo nutnost zachování teritoriální integrity Ukrajiny a respektování její suverenity a hranic. Ministerstvo rovněž vyjádřilo podporu nové ukrajinské vládě v jejím úsilí o uklidnění a stabilizaci situace v zemi. Český premiér Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro ČTK zdůraznil, že žádná země by se neměla vojensky vměšovat do vnitřních otázek Ukrajiny. Podle vyjádření předsedy sněmovního zahraničního výboru Karla Schwarzenberga (TOP 09) na Facebooku jde "o jasnou snahu rozšíření moci Ruské federace, o obsazení a praktické připojení Krymu s důležitou námořní základnou v Sevastopolu k Rusku". Argumenty ruského prezidenta Vladimira Putina, který nasazení vojáků na Ukrajině zdůvodňuje potřebou ochránit tamní ruské občany, pak označil za shodné s argumenty Adolfa Hitlera při obsazování cizí země. "Hitler vždy prohlásil, že musí chránit tamější Němce. Je naprosto jasné, že nejde o ochranu ruských občanů, na které nikdo neútočí a jsou v naprostém bezpečí," uvedl Schwarzenberg.

Ruská Rada federace schválila žádost prezidenta Vladimira Putina o nasazení ruských vojáků na Ukrajině. Hlasování horní komory parlamentu v přímém přenosu vysílala ruská televize. Podle Kremlu je nasazení vojáků nutné k normalizaci situace na Ukrajině a k ochraně ruských občanů a vojáků z ruské základny umístěné na autonomním poloostrově Krym. Ukrajinský opoziční vůdce Vitalij Kličko vyzval ke všeobecné mobilizaci ukrajinské armády v reakci na nejnovější ruský postoj k situaci na Ukrajině. S odvoláním na Kličkovo prohlášení to uvedla agentura AFP.

Na zprávy z Krymu reaguje celý svět. Znepokojení vyjádřila německá kancléřka Angela Merkelová, na Ukrajinu se v neděli chystá odcestovat britský ministr ministr zahraničí William Hague. Už v pátek vyjádřil hluboké znepokojení nad informacemi o přesunech ruských vojsk na Krym americký prezident Barack Obama. Upozornil, že každé narušení svrchovanosti této země může vážně destabilizovat tamější situaci. Obama také v přímém televizním přenosu Moskvu varoval, že jakákoli vojenská intervence na Ukrajině "bude něco stát".

Stav některých zraněných Ukrajinců se v nemocnicích mírně zlepšil

Zdravotní stav Ukrajinců, kteří byli po protivládních demonstracích v Kyjevě přepraveni na léčení do Česka, je stabilizovaný, u některých se dokonce mírně zlepšil. ČTK to sdělili zástupci nemocnic, které se o 27 pacientů starají. Ve všeobecné fakultní nemocnici leží osm zraněných demonstrantů, z nichž čtyři už podstoupili operaci. Na chirurgické klinice jeden s otevřenou zlomeninou holeně a druhý se střelným zraněním nohy. Na klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie podstoupili operaci také dva pacienti, jeden se zlomenou spodní čelistí a jeden se zlomeninou očnice. Ostatní pacienti jsou na pozorování. Všichni jsou podle mluvčího nemocnice Filipa Brože ve stabilizovaném stavu. Ústřední vojenská nemocnice přijala osm nejvážněji zraněných Ukrajinců, kteří utrpěli střelná poranění hlavy, tříštivé zlomeniny, rozsáhlá střelná poranění střev, močového měchýře.

Podle Sobotky by Schulz v čele EK nebyl odlidštěným byrokratem

Kongres Strany evropských socialistů (PES) v Římě potvrdil předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze jako kandidáta na šéfa Evropské komise. Český premiér Bohuslav Sobotka, který se kongresu zúčastnil, v rozhovoru pro ČTK vyjádřil přesvědčení, že Schulz nebude odcizeným demokratem. Důležité podle něj je, že příští šéf unijní exekutivy by neměl být vybírán "za zavřenými dveřmi", ale určí ho výsledky voleb do Evropského parlamentu, které se uskuteční na konci května. Sobotka řekl, že Schulze zná řadu let. Zdůraznil, že začínal jako knihkupec a poté byl mimo jiné starostou malého německého města Würselen na pomezí Německa, Nizozemska a Belgie. "Myslím, že má vynikající předpoklady k tomu, aby byl dobrým šéfem Evropské komise, ne nějakým odcizeným byrokratem," prohlásil Sobotka. Během kongresu se sešel s novým italským premiérem Matteem Renzim, premiérem Francie Jeanem-Marcem Ayraultem nebo s německým vicekancléřem Sigmarem Gabrielem.

Plzní pochodovalo 90 radikálů, na protestní akci přišlo 200 lidí

Asi 90 pravicových radikálů pochodovalo centrem Plzně. Na Husově náměstí, tedy v těsné blízkosti trasy pochodu, se sešlo více než 200 odpůrců pochodu. Ze zhruba 200 lidí byla asi čtvrtina Romů, hlavně obyvatel lokality. Policie nasadila do ulic stovky příslušníků, a povolala i posily z Prahy. Nad městem létal vrtulník, připravena byl zásahová jednotka i těžká technika. Akce se obešla bez incidentů.

Nejabsurdnější je podle ankety poplatek za vedení účtu k úvěru

Devátý ročník ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek vyhrál poplatek za vedení účtu k hypotečnímu a spotřebitelskému úvěru nebo úvěru u stavební spořitelny. ČTK to sdělil provozovatel serveru bankovnipoplatky.com Patrik Nacher, který anketu pořádá. Ve finále ankety hlasovalo 15.202 lidí z ČR a Slovenska, z nichž téměř třetina byla právě pro poplatek za vedení účtu k úvěru. "Očekával jsem, že tento poplatek vyhraje. Nejen, že byl loni druhý, což při absenci vítěze z něho dělalo favorita, ale zároveň se o tento poplatek svádí nesmlouvavý soudní boj. Na druhé straně je pravda, že jej banky v posledním roce masivně ruší," komentoval výsledky Nacher. Anketa by kromě zjištění postojů bankovních klientů měla vyvinout tlak na banky při změně jejich poplatkové politiky, což se v posledních letech také děje.

Česko aktualizovalo své doporučení ohledně cest do Egypta, před cestami varují i další země

Italské ministerstvo zahraničí doporučilo turistům, aby kvůli zhoršené bezpečnostní situaci necestovali na egyptský Sinajský poloostrov a vyhnuli se i pobytům v letoviscích Šarm aš-Šajch, Taba a Dahab. Informovala o tom agentura ANSA. Ve čtvrtek varovalo své turisty před cestami na Sinajský poloostrov i Německo. České ministerstvo zahraničí své doporučení ohledně Egypta aktualizovalo a za nebezpečný dál považuje jen sever poloostrova, nikoli letoviska Hurghada, Marsa Alam či Šarm aš-Šajch. Ministerstvo dál varuje před individuálním cestováním po Sinajském poloostrově a před cestami do severosinajského letoviska Taba. Situace na pobřeží Rudého moře a jižní Sinaj je ale podle ministerstva klidná, a to včetně Šarm aš-Šajchu, před nímž varovalo Německo a Itálie.

Českobudějovický biskup Paďour rezignoval ze zdravotních důvodů

Biskup Jiří Paďour odchází ze zdravotních důvodů z čela českobudějovické diecéze. Sedmdesátiletý biskup nabídl svou rezignaci papeži Františkovi v říjnu loňského roku. Tiskové středisko Vatikánu informovalo, že papež rezignaci přijal. Jiří Paďour je hlavou českobudějovické diecéze od roku 2002. Jeho cesta k církvi nebyla přímočará a jednoduchá. Původně se vyučil mechanikem počítacích strojů. V 60.letech studoval herectví na Divadelní akademii múzických umění, kde se setkal s Václavem Havlem. Po studiích působil v letech 1963 až 1967 v Divadle Na zábradlí. Poprvé začal uvažovat o životě zasvěceném Bohu na studijní stáži na mezinárodním Institutu divadelní formy a výzkumu ve Francii. Světský život se rozhodl opustit v roce 1970 a začal studovat na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích. Poté, co při kázání polemizoval s režimním časopisem Tvorba, ztratil v červenci 1977 státní souhlas. O rok později tajně vstoupil do kapucínského řádu. V osmdesátých letech vedl typický život disidenta, pracoval jako uklízeč. Sloužil jako kněz v podzemí. Státní souhlas mu minulý režim vrátil v roce 1986. Vedení českobudějovické diecéze se ujal v září 2002. Diecézi po odchodu Jiřího Paďoura povede jako administrátor dosavadní generální vikář Adolf Pintíř (61), sdělila budějovická diecéze.

Veletrh Salima navštívilo 28.000 lidí, o 3000 více než posledně

Potravinářský veletrh Salima, který skončil na brněnském výstavišti, přilákal za čtyři dny společně s dalšími pěti doprovodnými veletrhy 28.000 návštěvníků. Je to o 3000 více než minule. Většinou zavítala na akci odborná veřejnost, tedy výrobci, obchodníci či zástupci gastronomických zařízení. Po dvaceti letech se ale na žádost vystavovatelů otevřel veletrh všem zájemcům, aby se k novinkám i osvědčeným výrobkům dostal konečný spotřebitel, uvedl mluvčí veletrhu Jaromír Krejčí. Letošní veletrhy se proti těm před dvěma lety rozšířily, přijelo 786 firem z 35 zemí, což bylo o 15 procent více. Zájem měly především střední a malé firmy, které si chtěly vytvořit nové obchodní vazby. Téměř polovina jich byla ze zahraničí, převážně z Polska, pro které je Česko významným importérem, ze Slovenska, Itálie či Slovenska.

Soud poslal do vazby podezřelého z vraždy staré 20 let

Za vraždu muže, která se stala před 20 lety, poslal Krajský soud v Plzni do vazby sedmačtyřicetiletého podezřelého, jehož v pátek zadržela policie. Kriminalisté zadrželi v pátek muže z Mariánských Lázní pro podezření z vraždy, které se údajně dopustil v březnu 1994 na tehdy šestašedesátiletém muži. Ostatky zavražděného zabetonované ve sklepě domu v Mariánských Lázních byly podle mluvčího nalezeny při domovní prohlídce.Vražda by byla promlčená po 20 letech od skutku, která uplynou za deset dní. Vzhledem k tomu, že kriminalisté vypátrali tělo oběti i podezřelého, promlčecí doba přestala běžet.

Krejčířová byla opět puštěna na svobodu, v pondělí jde před soud

Jihoafrická policie propustila manželku uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře, kterou v pátek zatkla kvůli držení kradeného automobilu a kvůli podezření z podvodu. Právníkům se podle jihoafrického serveru Enca podařilo soudně vymoci její podmínečné propuštění výměnou za slib, že se v pondělí dostaví k soudu v Pretorii spolu s Krejčířovým 22letým synem Denisem. Kateřina Krejčířová skončila v poutech před soudem, který zamítl už třetí žádost jejího muže o propuštění z vazby na kauci. Kontroverzní podnikatel byl v JAR zatčen loni v listopadu a s pěti údajnými komplici čelí obviněním z pokusu o vraždu a z únosu. Čech všechna obvinění popírá.

Lesníci obnoví v Bzenecké Doubravě zaniklé ovocné aleje

Lesníci obnoví do příštího roku 2,5 kilometru dávno zaniklých ovocných alejí mezi obcemi Vnorovy a Zarazice na Hodonínsku. Jde o chráněnou ptačí oblast Bzenecká Doubrava-Strážnické Pomoraví, do níž se tímto projektem vrátí přibližně 400 stromů původních ovocných odrůd. ČTK to řekl mluvčí podniku Lesy ČR Zdeněk Boublík. Lesy ČR mají na projekt přislíbenu dotaci od EU bezmála 630.000 korun. Nové ovocné aleje vzniknou nejen podél cest, ale také okrajů lesa a protnou některé louky.

Znalci vín mohou obdivovat nejlepší vzorky ve Valticích

Národní vinařské centrum (NVC) ve sklepích zámku ve Valticích otevřelo v pořadí již čtrnáctou kolekci Salonu vín ČR. Veřejnost může výběr stovky nejlepších vín z Čech a Moravy poprvé ochutnat dnes. Na Salonu vín jsou pro návštěvníky připraveny tři programy. "Ze zkušenosti víme, že většina návštěvníků ocení zajímavý výklad sommeliera, který je schopen vybrané vzorky nejen náležitě popsat, ale také dokáže návštěvníkům vybrat vína na míru přímo podle jejich osobních chutí," uvedl hlavní sommelier Salonu vín Marek Babisz. V poměrovém zastoupení bylo do kolekce vybráno 64 bílých vín, 34 červených a dvě vína šumivá. Šampionem Salonu vín - národní soutěže vín 2014 se stal letos v lednu Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběr ze Zámeckého vinařství Bzenec. Celkem bylo v soutěži 1526 moravských a českých vín.

Lidé si v břevnovském kostele připomněli Karla Kryla

Osobnost muzikanta, básníka i politického komentátora Karla Kryla si přišli lidé připomenout do břevnovského kostela sv. Markéty. Vzpomínkovou mši uspořádali jeho přátelé u příležitosti 20. výročí Krylovy smrti, které připadne na 3. března. Na letošní 12. duben vychází další kulaté výročí spojené s Karlem Krylem, dožil by se 70 let. Karel Kryl zemřel v roce 1994 v Mnichově, kde žil v době své emigrace a vracel se tam i po roce 1989. Pochován je ale na hřbitově v Břevnově, kde si jeho odchod každoročně připomínají jeho blízcí a příznivci. Po samotné mši zazněly v bazilice Krylovy písně, stejně tak jako později večer v nedaleké hospodě Na Klamovce.

O lanovku na Sněžku je zájem, za týden vyvezla tisíce lidí

O novou lanovku na Sněžku, která právě před týdnem začala jezdit i na druhém úseku až na vrchol hory, je mezi turisty velký zájem. Za prvních sedm dní úplného provozu lanovka vyvezla několik tisíc lidí, dvakrát však její provoz na horním úseku omezil silný vítr. ČTK to dnes řekl náčelník lanovky Jiří Martinec. Lanovka je hlavní turistickou atrakcí Pece pod Sněžkou. Na vrcholu 1603 metrů vysoké hory dnes bylo slunečné počasí, teplota se pohybovala kolem dvou stupňů pod nulou. Na hřebenech Krkonoš je stále velmi málo sněhu, pokrývka má sílu kolem 20 centimetrů. Nová lanovka za více než 300 milionů korun má čtyřmístné kabiny místo otevřených dvousedaček. Doba jízdy na vrchol se zkrátila z 25 na 16 minut.

V Letohrádku Kinských otevřeli výstavu o venkově

Výtvarná dílna, ukázky výroby jitrnic či tradičních řemesel, taneční vystoupení a masopustní průvod otevřely v pražském Letohrádku Kinských výstavu Venkov. Je příspěvkem do cyklu Národního muzea nazvaného Peníze. Výstava přibližuje život na českém venkově ve druhé polovině 19. a na počátku 20. století. Interiér honosného Musaionu tak na čas zaplní venkovské stavení s autentickými předměty, které předkové používali při každodenních a sezonních pracích. Návštěvníci zjistí a na vlastní kůži vyzkouší, jak se tlouklo máslo, jak bylo náročné podojit krávu nebo co vše obnášel chov domácích zvířat. Model trojdílného domu s dvorem téměř v reálné velikosti přenese návštěvníky do původní venkovské domácnosti.

Matějská pouť zahájila se slunečným počasím a stovkami lidí

Stovky lidí se přišly hned první den podívat na pražské Výstaviště na tradiční Matějskou pouť, která začíná vždy kolem svátku sv. Matěje. Letos akce nabízející především známé pouťové atrakce potrvá do 21. dubna. Technických zařízení - kolotočů, vláčků, autodromů, houpaček, skluzavek či centrifug a jiných adrenalinových možností je letos na pouti na 120. V areálu Výstaviště nechybí jako vždy četné stánky s občerstvením i hračkami, kanadskými žertíky a dalším zbožím. Historicky nejznámější atrakcí Matějské pouti je zřejmě horská dráha Cyklon pocházející ze 70. let, v jejímž vozíčku se za dvě minuty ujede necelého půl kilometru. Zatímco dříve se na ní mnohým tajil dech při prudkých výškových zvratech dráhy, dnes ji desítky dalších atrakcí v mnoha směrech předčí. Pro vyznavače adrenalinových atrakcí to jsou třeba centrifuga Booster, která je vysoká 60 metrů a je největší v Evropě, či Katapult Bungee. Návštěvníci se mohou též svézt na vodní atrakci či na horské dráze Super Mouse. Pouť na Výstavišti navazuje na tradici výročních poutních slavností u kostela sv. Matěje v Dejvicích. První záznam o konání poutí je z roku 1595, kdy papež Klement VIII. vyhlásil na žádost tehdejšího pražského probošta Jiřího Bartholda Pontana z Breitenberka plnomocné odpustky pro poutníky do tamního kostela. K proslulosti této pouti významně přispěla skutečnost, že se jedná o první jarní pouť v Praze.

Průvod masopustních masek prošel Telčí

Průvod několika desítek masopustních masek prošel Telčí. Kromě tradičních masek viděly stovky přihlížejících lidí, mezi nimž nechyběla ani řada překvapených zahraničních turistů, například skupinu pirátů nebo pavoučí rodinu. Tradici zachovává ve městě s renesančními památkami zapsanými na seznam UNESCO už řadu let folklórní soubor Podjavořičan. "Zachováváme tradici, ale hodně věcí se odehrává víceméně symbolicky. Ve městě jen těžko můžeme chodit od domu k domu, jak to bývá zvykem na vesnicích," řekla ČTK zakladatelka souboru Jana Návratová. Záležitost se neobešla bez veselého hodnocení všeho, co se v uplynulém roce ve městě událo. Starosta si vysloužil pochvalu za opravené ulice, pořádek ve městě by ale podle masek mohl být lepší. Starosta pak masky pohostil koblihami i něčím ostřejším na zahřátí, za to si mohl s nejhezčími maskami zatančit. Přihlížejícím mylovaly masopustní masky na tváře srdíčka, hvězdičky a další ornamenty černou barvou.

V Poniklé na Semilsku masopust ozvláštnil živý orloj

Živý orloj ozvláštnil v Poniklé na Semilsku tradiční masopust. Dvanáct lidí představujících jednotlivé apoštoly se ukazovalo v okénku věže staré hasičské zbrojnice. Historie obce sice sahá do roku 1241, orloj zde ale dosud nikdy neměli. "My vesničané vzhlížíme ke stověžaté matičce, a tak si říkáme, že nejen Pražané by si měli užívat té vymoženosti, že jim na hodinách chodí panáčci. "Orloj byl vydařený a bylo to vtipné," smála se jedna z několik set přihlížejících. Stejně jako většina dalších ale dorazila zejména na pochutiny, které jsou spojené s masopustním veselím. Letošní počasí bylo pro masopust v podhorské Poniklé netradiční, beze sněhu a s teplotami několik stupňů nad nulou.

Sport

Tenistka Klára Zakopalová se po osmi a půl letech dočkala turnajového vítězství. V brazilském Florianópolisu zdolala Španělku Garbiňe Muguruzaovou 4:6, 7:5, 6:0 a oplatila jí lednovou porážku ve finále v australském Hobartu. Česká hráčka proměnila v titul třetí letošní finálovou účast, před týdnem neuspěla v závěrečném duelu v Riu de Janeiro.

Tenista Tomáš Berdych zůstal stejně jako loni na turnaji v Dubaji těsně pod vrcholem. Po sérii jedenácti vítězných zápasů podlehl ve finále bývalé světové jedničce Rogeru Federerovi ze Švýcarska 6:3, 4:6 a 3:6.

Čeští skokané na lyžích obsadili šesté místo v soutěži družstev na Světovém poháru v Lahti. Vyhráli Rakušané před Němci a Nory.

Tisíce lidí přišly ve Žďáru nad Sázavou pozdravit trojnásobnou olympijskou vítězku v rychlobruslení a tamní rodačku Martinu Sáblíkovou. Kromě záplavy kytic a množství gratulací dostala šestadvacetiletá hvězda dlouhých oválů také obrovský dort ve tvaru stupňů vítězů se zlatou a stříbrnou medailí. Radnice rychlobruslařce darovala doživotní vstupenku do městského relaxačního centra. Sáblíková na olympijských hrách v Soči obhájila zlatou medaili na 5000 metrů. Získala ještě stříbro na trati 3000 metrů a díky dalším třem medailím z minulých her ve Vancouveru je třetím nejúspěšnějším českým olympionikem.

Počasí

Většinou zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, ojediněle mrholení. Postupně na většině území polojasno až skoro jasno. Nejvyšší teploty 9 až 13 stupňů Celsia. Jarní počasí by mělo vydržet celý březen. Teploty zůstanou nadprůměrné a pršet bude málo. Vyplývá to z výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pro období do 30. března. Podle meteorologů ranní teploty zůstanou kolem nuly a odpolední se budou pohybovat kolem deseti stupňů Celsia. Hydrolog ČHMÚ Jan Daňhelka tento týden upozornil, že pokud nebude jaro mimořádně deštivé, hrozí letos sucho. Sněhu je po letošní zimě, která patřila k nejteplejším za posledních 80 let, čtyřicetkrát méně než loni. To se může negativně projevit na zásobách podzemních vod a v řekách.