Desítky lidí si v Praze připomněly 79. výročí atentátu na Heydricha

Desítky lidí si dnes v Praze u pomníku Operace Anthropoid připomněly 79. výročí útoku na zastupujícího říšského protektora v Čechách a na Moravě Reinharda Heydricha. Vzpomínkové akce na počest hrdinství československých parašutistů, kteří v těchto místech 27. května 1942 zaútočili na Heydrichovo auto, se zúčastnil také slovenský velvyslanec Rastislav Káčer a zástupkyně britského velvyslanectví Lucy Hughesová. Přišla také praneteř Jana Kubiše Dagmar Raupachová.

"Velkou akci chystáme příští rok k 80. výročí, podobnou tomu, co bylo v roce 2012, kdy se konaly akce po celé městské části Praha 8. Ale především bychom rádi, aby Parlament do té doby schválil náš návrh zařadit 27. květen do kalendáře jako Významný den České republiky," řekl ČTK starosta Prahy 8 Ondřej Gros. Pietní akt zahájila hudba skotských dudáků, která zdůraznila fakt, že výcvik československých parašutistů se uskutečnil ve Skotsku. Řečníci zdůraznili význam atentátu, který je pokládán za největší protinacistický čin odboje v Evropě. Na závěr po položení květinových věnců a květin zazněla československá hymna a hymna Velké Británie.

Gabčík a Kubiš se nacistu a spoluautora takzvaného konečného řešení židovské otázky pokusili zlikvidovat 27. května 1942. Osudnou se mu stala právě silnice pod Vychovatelnou v Libni, kudy téměř každý den projížděl. Nacisté v odvetě vyhladili obce Lidice a Ležáky. Kubiš s Gabčíkem a dalšími spolubojovníky zemřeli 18. června po boji, když se odmítli vzdát a opustit vyzrazený úkryt v kryptě kostele svatých Cyrila a Metoděje v Praze 2.