Děti volyňských Čechů jsou na ozdravném pobytu u Orlické přehrady

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek přivítal 2. února v Solenicích na Příbramsku první skupinu dětí a jejich učitelů z Ukrajiny, která přijela na dvoutýdenní ozdravný pobyt

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) navštívil děti volyňských Čechů. Ty jsou na ozdravném pobytu u Orlické přehrady na Příbramsku. K mikrofonu ho pozvala Karolína Koubová.

Přivítal jste skupinu dětí a jejich učitelů z Ukrajiny, která přijela na dvoutýdenní ozdravný pobyt. Co je pro ně připraveno?

"Budou se tu učit. První skupina tu bude 14 dní. Jsou z oblasti Žitomiru. Pak přijede skupina dětí, které budou spíše z východnější části Ukrajiny. V obou případech jsou to děti z rodin volyňských Čechů. Teprve třetí skupina byla vybíraná ve spolupráci s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v Kyjevě. Tam už se nebude jednat jen o volyňské Čechy, ale především o sirotky v důsledku toho konfliktu, který tam probíhá. Co se týče programu dětí, tak ty se budou učit, jak už jsem řekl. Poznají také české reálie, navštíví architektonické a technické památky na Příbramsku, navštíví Prahu. Mají tam také sport a samozřejmě kulturu."

Výběr probíhal podle toho, nakolik byly děti postiženy konfliktem na východě Ukrajiny, nebo podle toho, že jsou to děti volyňských Čechů?

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek přivítal 2. února v Solenicích na Příbramsku první skupinu dětí a jejich učitelů z Ukrajiny,  která přijela na dvoutýdenní ozdravný pobyt | foto: ČTK

"První dvě skupiny dětí jsou volyňští Češi. První byla vybíraná s našimi partnery v Žitomiru. Když jsem mluvil s předsedkyní spolku Volyňských Čechů v Žitomiru, tak mi řekla, že se dnes situace hodně změnila. Já jsem tam byl před půl rokem. Řekla mi, že dnes tam každý týden mají pohřeb někoho, kdo byl zabit ve východní části. Atmosféra se tam hodně zhoršila. I na ně už dolehla atmosféra konfliktu, který probíhá na východě. Děti, které budou v druhé skupině, z toho východu, tak ty budou zřejmě ještě více zasaženy. Já jsem slyšel, že už je těžké najít rodinu, která by alespoň nepřímo nebyla nějak dotčena přímo tím konfliktem a jeho důsledky."

Svého času kritizoval prezident Zeman fungování velvyslance Počucha v Kyjevě. Podle prezidenta se tenkrát ambasáda málo angažovala v pomoci Volyňským Čechům. Teď už je Hrad s prací velvyslance v Kyjevě spokojen?

"To se můžete zeptat na Hradě. Já mám celou řadu pozitivních ohlasů. V Oděse teď začíná probíhat další akce. Proběhlo jednání se čtyřiceti rodinami volyňských Čechů, které jsou z východní části Ukrajiny, která je krizi vystavena nejvíce. Pokud prokáží příslušnost ke krajanské komunitě volyňských Čechů, tak jim nabízíme, zvlášť těm, kteří jsou nejvíce postiženi a cítí se ohroženi, možnost přesídlení do ČR. Nabízíme jim určitou pomoc. V nejbližších sedmi až deseti dnech budou probíhat hovory se zájemci o tento program, který připravila ČR pro volyňské Čechy. Po deseti dnech shrneme, jak bude velká skupina, která za podmínek, které nabízíme, by o to měla zájem. Pak připravíme jejich přesun do ČR."

Vy jste i při setkání s ukrajinskými dětmi prohlásil, že konflikt na Ukrajině nemá vojenské řešení.

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek přivítal 2. února v Solenicích na Příbramsku první skupinu dětí a jejich učitelů z Ukrajiny,  která přijela na dvoutýdenní ozdravný pobyt | foto: ČTK

"Vojenská exkalace, to je to nejhorší, co může nastat. Jestli k tomu dochází v posledních dnech, tak je to důvod k tomu, abychom si uvědomili, jak je to vážné. Evropa dnes nemá větší problém, než to, co se odehrává na Ukrajině. Je to něco, co nás musí nesmírně zajímat. Instituce EU by měly být daleko víc zapojeny než dosud do hledání mírového řešení právě proto, co jsem řekl. My dneska nemáme vážnější problém, než je tohle."