Diag Human chystá stížnost na stát k Ústavnímu i evropskému soudu

Společnost Diag Human si hodlá stěžovat u Ústavního i u evropského soudu na sněmovní vyšetřovací komisi, která zkoumá postup státu ve sporu s tímto obchodníkem s krevní plazmou. Důvodem je údajné opakované porušení mandátu komise. "Nezávislá parlamentní komise nevystupuje jako nezávislá a snad ani jako vyšetřovací, možná jako komise," řekl právní zástupce Diagu Jan Kalvoda. Šéfka komise Hana Šedivá (ČSSD) jeho vyjádření odmítla. Bere je spíše jako "nátlak proti vyšetřovací komisi". Podle advokáta komise odmítá důkazy, které jí Diag nabídl, dělá zaujaté závěry a podněcuje policejní vyšetřování proti žalobci státu. "Stát nemá co mimo proces zasahovat do práva žalobce. Je to nátlak na nezávislost rozhodování v tomto sporu a je to zásah do práva žalobce na spravedlivý proces," vysvětlil Kalvoda to, proč se Diag chce obrátit na Ústavní a evropský soud.

Komise podle Šedivé vyšetřuje případ tak, jak jí umožňuje její jednací řád. "To, jestli jsme nezávislá a vyšetřovací komise, posoudí celý parlament po předložení závěrečné zprávy (komise)," řekla ČTK Šedivá. Dodala, že komise má právo podat návrh na stíhání, zatím to ale neudělala. Současná ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) nemá podle svých slov o zjištěních sněmovní komise zatím žádné informace. "Různé parlamentní komise - zřízené za jiným účelem - byly dílem úspěšné, dílem neúspěšné, dílem třeba nevyřešily vůbec nic. Záleží případ od případu," řekla ministryně. Očekává, že výsledky se dozví při jejich představení ve sněmovně.

Pře se společností Diag Human, která v ČR obchodovala s krevní plazmou, začala v 90. letech. Po nepříznivém vyjádření tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musel stát firmě zaplatit téměř 327 milionů. Od roku 1998 se spor týká náhrady škody, která mohla Diagu kvůli stopnutí obchodu vzniknout. Podle Kalvody se "správně uvažuje" o miliardách korun, sumu neupřesnil. Za šest let podle Diagu vzrostly úroky z žalované částky o víc než dvě miliardy.