Díky Člověku v tísni má dalších 12.000 lidí v Etiopii pitnou vodu

Nový vodní distribuční systém, který bude sloužit pro 12.000 lidí, otevřela v pondělí v jihoetiopském okrese Alaba česká společnost Člověk v tísni. Spotřebu pitné vody obyvatel žijících ve čtyřech obvodech okresu bude zabezpečovat 253 metrů hluboký vrt s vydatností přes šest litrů za vteřinu a rozsáhlý distribuční systém, oznámila společnost v tiskovém prohlášení.

Jedinými dostupnými zdroji vody v dané oblasti byly doposud rezervoáry na dešťovou vodu vyhloubené v zemi, z nichž velká část byla používána rovněž pro napájení dobytka. Výsledky biochemické analýzy vzorků jednoznačně prokázaly, že voda z rybníčků je naprosto nevhodná k pití i k jiným účelům spojeným s osobní či domácí hygienou.

Etiopská mise je jednou ze dvou misí společnosti Člověk v tísni v Africe. Od roku 2003 se úspěšně etablovala zejména v etiopském Jižním státě národů, národností a lidí (Awassa), kde uskutečňuje své projekty. V současné době připravuje další akce, zaměřené na prevenci šíření viru HIV a další zlepšení přístupu místního obyvatelstva k pitné vodě.