Epidemie a dluhy: Pomoc nabízí Červené sluchátko

Červené sluchátko pomáhá z dluhů

Organizace Člověk v tísni spustila na jaře kampaň s názvem Červené sluchátko. Má za cíl pomoct zadluženým lidem, jejichž počet v Česku v důsledku koronakrize roste. Snaží se je vyburcovat, aby překonali svůj strach a ozvali se.

V České republice čelí téměř 720 tisíc osob více než 4,5 milionu exekucí. Podle expertů na dluhovou problematiku přitom tato čísla v sobě nezahrnují důsledky současné koronavirové epidemie. Proto se dá očekávat, že se počet lidí v dluhové pasti v následujících měsících výrazně zvýší.

Ilustrační foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Člověk v tísni má s poskytováním pomoci v dluhové problematice bohaté zkušenosti a za sebou mnoho pozitivních výsledků. „Naše dluhová helplinka vznikla na podzim roku 2018. Během pandemie se stala účinným nástrojem pomoci zadluženým lidem. Loni na ni volalo přes 3 800 lidí, což je o 100 procent více než v roce 2019. A zvýšená poptávka po tomto druhu pomoci pokračuje i letos, od začátku roku nám volalo přes 1 500 lidí,“ popsal aktuální stav Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

Samotná kampaň Červené sluchátko, která je zaměřená na lidi postižené koronakrizí, kteří si nevědí rady, dostali se do problémů a neumějí v tom takříkajíc chodit, běží podle něj od dubna. Vznikla ve spolupráci s agenturou VMLY&R, která už v minulosti s Člověkem v tísni spolupracovala.

„Dobře víme, že většina z nás zkrátka nerada zvedne sluchátko a sama někomu cizímu zavolá. A co teprve, když si máme říct o pomoc. Rozhodli jsme se s touhle bariérou vypořádat. Proto je tu první helplinka, která zavolá vám, stačí zanechat kontakt,“ vysvětlil způsob pomoci Tomáš Novotný z VMLY&R.

Skutečné příběhy lidí

Kampaň se od dubna objevuje převážně v tisku, na reklamních plochách a na internetu. V květnu na to navázala spolupráce s influencery a v poslední červnové fázi se ve vybraných českých městech začínají objevovat fyzické audio instalace s 3D modelem symbolického červeného sluchátka.

Červené sluchátko pomáhá z dluhů | Foto: člověk v tísni

Pozornost kolemjdoucích budou lákat skutečné příběhy lidí, kteří na helplinku v minulosti již volali - mají sloužit nejen jako varování, ale především jako naděje, že i problémy s dluhy mají východisko. Jejích příběhy načetli herci Sabina Remundová a Miroslav Hanuš

S projektem červeného sluchátka se rozhodli pomoci i další známé osobnosti. Například influenceři, mezi nimi třeba Iva Pazderková, Jana Plodková či Martha Issová, kteří na svých kanálech upozorňují na problém předlužení a zároveň pomáhají s rozšířením povědomí o helplince Člověka v tísni mezi své fanoušky.