Diplomacii dělá vláda, ne Vystrčil, řekl ministr ke kritice Číny

Českou zahraniční politiku dělá vláda, nikoli předseda Senátu, reagoval ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na poslední čínskou kritiku cesty šéfa horní komory Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan. Čínské velvyslanectví označilo v sobotu Vystrčilovu cestu za hrubé porušení národní suverenity Číny a vážné zasahování do čínských vnitřních záležitostí. Petříček ČTK sdělil, že není příznivcem vzkazů přes média, diplomacie se tak podle něho nedělá. "Mnohokrát jsem zopakoval, že zahraniční politiku České republiky dělá vláda, nikoliv předseda Senátu. Na naší politice vůči Číně, kterou jsme si definovali v 90. letech, se nic nemění. Jsem přesvědčen, že nejdůležitějším krokem k udržení našich vztahů je, že se konečně vzdáme emocí, které do dialogu o strategickém partnerství nepatří," uvedl ministr zahraničí.

Vystrčil už při dřívější čínské kritice odmítl, že by politiku jedné Číny porušil. Česko má podle něj s Čínou vyjednáno, že má právo na vlastní politiku jedné Číny.
Cesta senátní delegace v čele s Vystrčilem vzbudila velkou pozornost. Vedle Číny se proti ní stavěli i vysocí čeští politici včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana. Právě nátlak čínské ambasády v Praze nejen v této záležitosti Vystrčil označil za jeden z důvodů, proč se návštěvu Tchaj-wanu rozhodl uskutečnit.