Dánsko potřebuje podle Cyrila Svobody evropskou solidaritu

Cyril Svoboda

Jasně na podporu Dánů, kteří se brání tlaku muslimských zemí kvůli zveřejnění karikatur proroka Mohameda, musí podle šéfa české diplomacie Cyrila Svobody vystoupit Evropská unie. Svoboda zároveň řekl Mladé frontě Dnes, že jednou z forem pomoci by mohlo být, kdyby Evropská unie nějak finančně kompenzovala negativní důsledky embarga na dánské zboží. Čeští odborníci na Evropskou unii takovou iniciativu vesměs vítají. Blíže k tomu Zdeněk Vališ.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda
Už v nedělním diskusním pořadu televize Prima se ministr zahraničí Cyril Svoboda shodl se stínovým ministrem zahraničí ODS Janem Zahradilem v názoru, že dosavadní postoj Evropské unie je rozpačitý. Svoboda rovněž prohlásil, že bude od svých kolegů z členských zemí žádat jasnou solidaritu s Dánskem. A šel ještě dál, když v deníku Mladá fronta Dnes hovořil o finanční kompenzaci pro Dánsko. I ta by měla být projevem evropské solidarity. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Víta Koláře je ale zatím předčasné hovořit o konkrétní iniciativě.

"Česká republika při svém vystupování na evropském poli bude hájit princip solidarity. Ministr zahraničí ve vládě předloží varianty možné solidarity. Konkrétní postupy zatím nebudeme zveřejňovat."

Variantu finanční kompenzace ale prostřednictvím deníku Mladá fronta Dnes předložil ministr Svoboda veřejnosti. Ředitel Centra pro politiku a ekonomiku v Hamburku Petr Robejšek takový návrh vítá. Nemělo by se však podle něj čekat až na jeho schválení v Bruselu.

"Myslím, že je to velice dobrá myšlenka od pana ministra, a to z mnoha důvodů. Zmínil bych jen ten nejdůležitější. Je zásadně nutné, abychom v této situaci ukázali solidaritu Evropanů mezi sebou, přičemž bych nečekal a ani nepoužíval k tomu důkazu solidarity nějaké fondy nebo grémia Evropské unie. To bychom čekali do Vánoc. Favorizoval bych cestu, kdy by konkrétní státy samy za sebe pomohly Dánsku překonat finanční ztráty. Ve skutečnosti ale ani tak nejde o peníze, jako o ono gesto solidarity."

Foto: ČTK
Především je nutné podle Petra Robejška jednat rychle. Jen tak bude mít solidarita nějaký význam. Návrh Cyrila Svobody schvaluje rovněž ředitel New York University v Praze, politolog Jiří Pehe. Jak říká, Dánsko je trestáno za něco, co patří v naší civilizaci do struktury základních demokratických svobod, i když otištění karikatur nemuselo být zrovna šťastným krokem. "Evropská unie by ale měla ukázat pevnou páteř a Dánsku pomoci." Jiří Pehe naprosto souhlasí s názorem Cyrila Svobody, že je nutné, aby Evropa mluvila jedním hlasem. Obává se ale, že tento názor nebude vyslyšen.

"Dokonce bych dodal trochu ironicky, že když se Evropská unie pokouší mluvit jedním hlasem, například v podobě současné cesty Javiera Solany po zemích středního východu, kde se pokouší ujišťovat tyto země, že Evropská unie nedopustí, aby se podobné urážky islámu opakovaly, tak to vypadá téměř směšně. Každý přece ví, že Evropská unie nemá vůbec žádné prostředky k tomu, aby něco dopouštěla nebo nedopouštěla."

Bývalý československý ministr zahraničí Jiří Dienstbier soudí, že je zatím těžké, aby Evropa mluvila jedním hlasem. Nemá k tomu vytvořené mechanismy, chybí jí společná zahraniční a bezpečnostní politika. Přesto i za současné podoby Evropská unie by tu měla existovat solidarita, odmítající násilné akce a embarga vůči Dánsku.

"Kompenzace sice mohou okamžitě pomoci, ale hlavně je zapotřebí jednotný postoj Evropské unie vůči násilí. A k tomu, bohužel, zatím moc nedochází. Všechno je takové polovičaté. Myslím, že jak Evropská unie, tak dokonce i Američané trochu zaspali, protože jakmile se začnou pálit dánské vlajky a bojkotovat dánské zboží, tak Evropská unie měla jasně říci: pálíte ne dánskou, ale naši vlajku."

Pokud Cyril Svoboda se svým návrhem ve vládě uspěje, mohla by tak česká diplomacie na sebe v unii opět silně upozornit.