Karikatury už i v Česku: Írán protestuje, policie je klidná

Foto: ČTK

Česka jakožto pevné součásti západního světa se už od první chvíle týkají protesty v muslimském světě, vyvolané karikaturami proroka Mohameda. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se tato zainteresovanost ze symbolické roviny přenese do roviny faktické. A to se stalo právě v uplynulých dnech.

Foto: ČTK
V první řadě česká armáda rozhodla o zvýšení ochrany svých vojáků v Afghánistánu. Tamější militantní hnutí Taliban totiž slíbilo odměnu každému, kdo zabije dánského, německého nebo norského vojáka. A čtyři desítky českých vojáků působí v aliančních jednotkách ISAF na severu Afghánistánu právě s Němci a Dány. Dav radikálů ve městě Fajzabád se přitom tento týden už pokusil k mezinárodním jednotkám dostat, zabránila mu v tom ale afghánská policie za tiché podpory zahraničních vojáků. Téměř zároveň s tímto sdělením se objevila zpráva, že íránské velvyslanectví v Praze oficiálně požádalo deníky Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes o omluvu za otištění karikatur proroka Mohameda. Redakce obou listů to odmítly s tím, že obrázky zveřejnily pouze pro ilustraci. Potvrdil nám to zástupce šéfredaktora Mladé fronty Dnes Viliam Buchert v odpovědi na otázku, zda noviny na dopis nějak reagovaly.

"Ano, náš pan šéfredaktor Robert Čásenský poslal dopis na íránskou ambasádu, kde vysvětlil, že přetiskování karikatur z jiných novin podle nás neznamená urážku islámu. A naše noviny vždycky vyznávaly to, abychom si pečlivě hlídali, abychom netiskli takové názory a zprávy, které by mohly urážet náboženské cítění lidí."

Foto: ČTK
Nezůstalo ale jen u dopisů redakcím. Íránský zastupitelský úřad v Praze si v pátek na obě redakce stěžoval i oficiálně a českému ministerstvu zahraničí zaslal protestní nótu. Podle mluvčího ministerstva Víta Koláře velvyslanectví vyjadřuje "ostrý protest" proti tomu, že se deníky připojily k jiným evropským novinám, které karikatury otiskly. Ministr zahraničí Cyril Svoboda ale již ve čtvrtek v Mladé frontě Dnes napsal, že noviny musí mít právo rozhodnout, co budou tisknout. Íránské velvyslanectví situaci nechce dále komentovat, řekl Rádiu Praha tajemník íránského chargé d'affaires Miroslav Brouček. Spor by ale pochopitelně nebudil žádné obavy, pokud by nebylo pochyb, že zůstane pouze v rovině diplomatických protestů. Žijeme ale ve světě s čerstvými zkušenostmi s terorizmem, který se zaštiťuje právě islámem. Nevyvolává to strach třeba v redakci Mladé fronty Dnes? Ptáme se zástupce šéfredaktora Viliama Bucherta:

"Situace je naprosto normální, žádná bezpečnostní opatření se nepřijímala, protože budova je i tak neustále dobře hlídaná nějakou službou. V redakci se sice o tom mluvilo, ale myslím si, že nikdo nepociťuje nějaké zvláštní obavy."

Důvod k mimořádným opatřením zatím neshledala ani česká policie, potvrdil nám Jiří Vokuš z preventivně informační skupiny Policejního prezídia.

"Policie České republiky zatím nepřijala v této souvislosti žádná zvláštní bezpečnostní opatření. Nicméně - úroveň výkonu služby je nadstandardní. Zvýšená pozornost je věnována objektům zastupitelského úřadu Dánského království. Policie ČR samozřejmě v této souvislosti monitoruje situaci. Vyhodnocujeme všechny informace, které s tím souvisejí."

Česko je tedy snad v bezpečí. Ale situace nám stále víc připomíná, jak se dnešní svět stále více stává jakousi globální vesnicí a jak moc se nás dění i v jeho vzdálených koutech může bezprostředně týkat.