Národní strana chce na svém webu zveřejnit protiislámský film, Česku tak hrozí bezpečnostní riziko

Foto: ČTK

Nacionalistická Národní strana chce na svém zahraničním webu dát prostor pro zveřejnění protiislámského filmu Fitna, tedy Rozvrat. Jeho autorem je krajně pravicový nizozemský poslanec Geert Wilders, kterému údajně za tento snímek hrozí v Nizozemsku nebezpečí. Čeští politici vidí v uveřejnění snímku na stránce tuzemské politické strany bezpečnostní riziko pro občany České republiky.

Wilders se ve svém čtvrthodinovém filmu snaží dokázat, že Korán nabádá muslimy k násilí a náboženské nesnášenlivosti a že Evropa se před sílící islamizací musí bránit. Snímek vyvolal v Nizozemsku vlnu odporu hlavně mezi tamními muslimskými přistěhovalci. Holandská televize ho odmítla odvysílat a ve Spojených státech byla zablokována internetová stránka, na které chtěl Wilders svůj kontroverzní film vystavit. Nyní mu prostor dávají čeští nacionalisté:

"Ten film je převážně proti islamismu. A Národní strana už od roku 2005 dělá kroky, které mají seznámit českou veřejnost s tím, co fundamentální islamismus pro křesťanskou Evropu znamená,"

obhajuje postup krajní pravice mluvčí Národní gardy Pavel Sedláček. Tato polovojenská složka Národní strany nabídla Wildersovi ochranu a azyl v Česku. Na přelomu roku mu totiž v Nizozemsku hrozil atentát a bylo mu doporučeno, aby opustil zemi. Mluvčí Národní gardy potvrdil, že tato nabídka dosud trvá, odmítl ale komentovat, zda ji poslanec Wilders přijal.

Ve světě vyvolal kontroverzní film řadu demonstrací,  foto: ČTK
Pokud bude Wildersův snímek na webu Národní strany skutečně zveřejněn, hrozí podle českých politiků občanům ČR bezpečnostní riziko. Ministr vnitra Ivan Langer prohlásil, že se jedná o krok hrstky hlupáků, kteří se pouze chtějí zviditelnit. Nabídku odsoudil i bývalý ministr vnitra František Bublan nebo šéf sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby Jeroným Tejc:

"Já to vnímám jednoznačně jako snahu zviditelnit se i za cenu toho, že zvýší riziko teroristických útoků v České republice. Pokud jsem zaznamenal jejich zdůvodnění, že mají snahu bojovat proti terorismu, tak jim určitě nic nebrání, aby se přihlásili do armády a aby bojovali proti terorismu ve válce. A nebrali si jako rukojmí celý národ a neschovávali se za něj."

Konkrétní náznaky bezpečnostního rizika, jaké by zveřejnění snímku Fitna v Česku znamenalo, ale poslanec Tejc neupřesnil. Za předčasné považuje i to, jak by se Česká republika stavěla k případnému azylu pro Geerta Wilderse.

"Zatím řešíme nějaké mediální prohlášení a o to možná Národní straně jde. Myslím si, že zrovna Národní strana není ta, která by měla nabízet azyl komukoliv v České republice. Od toho jsou příslušné orgány a ty by měly zhodnotit, co se děje. Považuji to spíše za nesmyslné vyjádření."

Nizozemská vláda však už v souvislosti s případným zveřejněním Wildersova snímku přijala řadu opatření. Má plány na evakuaci svých velvyslanectví ve světě a zesiluje také ochranu vojenských základen na svém území. I čeští experti připouštějí, že zveřejnění snímku by mohlo znamenat hrozbu pro naše ambasády nebo pro české vojáky v zahraničních misích.