Muslimové v Česku žádají po vládě více práv

Foto: Antonio Melina/ABr

Ústředí islámských obcí požádalo o výjimku, která by jim umožňovala vyučovat islám ve školách, zakládat církevní školy či konat církevní svatební obřady. Tato práva má v Česku přes 20 náboženských společností. Jak napsal český tisk, proti se však postavily tajné služby. Vyšel i průzkum vyřejného mínění, podle něhož tři pětiny Čechů mají z islámu strach. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Foto: Antonio Melina/ABr
Vláda Mirka Topolánka řeší problém - má rozhodnout o posílení práv muslimů. A to v době, kdy se diskutuje o vlivu radikálního islámu a v zemi panují mimořádná bezpečnostní opatření kvůli teroristické hrozbě. Muslimové žádají o výjimku proto, že nesplňují dvě podmínky - jejich sdružení není zaregistrované 10 let a nemůže se prokázat 10 tisíci podpisy věřících, pro které by mělo zajišťovat církevní služby. Proti se postavilo ministerstvo vnitra, kterému vadí krátká - teprve dvouletá - doba působení společnosti v Česku. Konzultovalo proto věc s tajnými službami, které zaujaly odmítavé stanovisko, což udivilo ředitele Islámské nadace v Praze Vladimíra Sáňku.

"Ty námitky nás trošku zarážejí, protože neustále slyšíme například vyjádření mluvčího kontrarozvědky pana Šuberta, že tajné služby považují muslimskou komunitu u nás za bezproblémovou, že muslimové, kteří u nás dlouhodobě žijí, respektují naše zákony, nepřejí si vyvolávat střety a konfrontace. Takže si to vzájemně odporuje. Počkáme si na rozhodnutí vlády."

Českých vyznavačů islámu je zhruba čtyři sta, i když celkový počet muslimů žijících v Česku se odhaduje na deset až dvacet tisíc. Většina jsou původem cizinci, kteří tu dlouhodobě žijí, hlavně studenti nebo podnikatelé z Balkánu, Kavkazu nebo z arabských zemí. Největší komunity nyní působí v Praze, Brně a v Teplicích.

Ministerstvo spravedlnosti se obává případné radikalizace muslimů, jako je to v Německu, Francii nebo Británii. Například do Německa přicházelo za prací mnoho Turků. To vedlo k vytváření ghett a k nepovedeným snahám o integraci, z čehož vznikají konflikty. V zahraničí se nyní radikalizuje druhá až třetí generace muslimů. Hrozí uzavřenost i v české komunitě? To je otázka pro Jana Šnajdaufa z Asociace pro mezinárodní otázky.

"K něčemu takovému v České republice nikdy nedocházelo. Česká republika nikdy nebyla cílem masové nebo hromadné imigrace muslimských uprchlíků nebo běženců. Z tohoto důvodu je pozice české muslimské komunity ve většinové společnosti zcela jiná."

Lidé se však islámu bojí a to plných 60 procent. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM pro Hospodářské noviny. Dá se uvažovat o tom, že tak velké obavy podpořila zřejmě nedávná informace, že Česku hrozí terotistický útok. Svou roli může hrát i to, že Češi mají o islámu základní neznalosti. Více než polovina se pak domnívá, že hrozí válka civilizací Západu a muslimského světa. Jak uvedl religionista Ivan Odilo Štampach, sklony k radikalismu jsou u českých muslimů minimální. Uznává jeho kulturní přínos i možná rizika. Na místě je podle jeho slov prevence. Policie a tajné služby určitě mají sledovat potenciálně nebezpečné aktivity.