Diplomaté: Islámský svaz, který měl stavět mešitu v Orlové, neexistuje

Islámský svaz se sídlem v Saúdské Arábii, který měl financovat výstavbu mešity v Orlové na Karvinsku, podle saúdskoarabského velvyslanectví v Praze neexistuje. "Neexistuje ani žádný saúdský projekt týkající se financování výstavby islámského centra ve zmíněném městě Orlová či kterémkoli jiném českém městě," sdělila ČTK Zina Ayoubová z tiskového odboru velvyslanectví. Kosovský Albánec Muhamed Gutiqi, který se kolem výstavby mešity angažuje, ale ČTK řekl, že v úterý jednal v Praze s velvyslancem Saúdské Arábie. "Bylo mi řečeno, že mám čekat do jeho rozhodnutí," sdělil Gutiqi s tím, že celá záležitost by se měla projednávat na vládní úrovní. Další zprostředkovatelé projektu, který by měl stát 200 milionů korun, navíc ČTK sdělili, že v příštím týdnu doloží, jak bude výstavba financována.

Muhameda Gutigi podle informací České televize stíhá česká justice pro mezinárodní obchod se ženami. Je podezřelý z toho, že zavlekl do ciziny osobu za účelem prostituce, potvrdila ČT náměstkyně Okresního státního zastupitelství v Ostravě Marta Schulmeisterová.

Na vedení města Orlová se v minulých dnech obrátila řada občanů z celé České republiky, kteří většinou byli proti výstavbě mešity. Lidé nejčastěji tvrdili, že se obávají hlavně hrozby terorismu a odlišné náboženské ideologie. Pro Orlovou se prý investor rozhodl proto, že leží u nedalekých dvou lázeňských zařízení, kam se jezdí léčit řada obyvatel arabských zemí. Kromě mešity by součástí komplexu měla být i knihovna, prodejna potravin a exotického zboží, krátkodobé ubytovací zařízení či park.