Dlaskův statek má novou výstavu o starých zvycích na venkově

Novou stálou výstavu Jak jde život si v sobotu prohlédli první návštěvníci na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova. Expozice seznamuje s vesnickými zvyky, které v 19. století provázely narození, svatbu a úmrtí člověka. "Výstavu si mohou návštěvníci prohlédnout do října," řekla ČTK Vladimíra Jakouběová, ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově, které expozici pro statek připravilo.

Zaměstnanci muzea vyrobili pro výstavu 38 figurín. Například pro svatbu vytvořili ženicha, nevěstu, kmotra, družbu, tatínka a maminku nevěsty, babičku, dvě družičky a dva muzikanty. Další nevěstu a dvě vdané ženy museli vyrobit pro čepení nevěsty. "Při tomto obřadu nasazovaly vdané ženy nevěstě čepec a uváděly ji do stavu vdaných žen," vysvětlila Jakouběová.

Ke svatebním zvykům se váže i další zajímavý exponát nové výstavy, a to 1,5 metru vysoký svatební koláč. Je vytvořen z několika sladkých bochníků, které se směrem nahoru zmenšují. Koláč býval zdobený například sušeným ovocem, bonbony a ořechy. Musel být tak veliký proto, aby vydržel po celý svatební týden. "Ten náš je z perníkového těsta a věřím, že vydrží po celý rok", uvedla Jakouběová.

Dlaskův statek pochází z roku 1716. Patří mezi nejvýznamnější památky pojizerské lidové architektury. Muzeum si ho pronajímá od soukromé majitelky, které se vrátil v restituci. Jeho zachovaná podoba je z druhé poloviny 19. století. Ročně ho navštíví 20.000 zájemců o vesnickou historii.