Doktor: Dvě medaile z OH nejsou propadák

Šéf české olympijské mise Martin Doktor míní, že zisk dvou medailí na zimních hrách Pekingu není propadák. Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval ocenil, jak se sportovci v Číně prezentovali. Oba vyzdvihli především medailistky Ester Ledeckou a Martinu Sáblíkovou a věří, že za čtyři roky v Itálii se Češi předvedou jako v úspěšné éře.

Podle předsedy Národní sportovní agentury (NSA) Filipa Neussera se dvě medaile nedají považovat za úspěch. Ve svém komentáři znovu připomněl myšlenku preferovaných sportů a zdůraznil, že stát bude muset do sportu více investovat.

V Pekingu získali Češi jediné zlato díky Ledecké, která dominovala na snowboardu paralelnímu obřímu slalomu. Bronz přidala Sáblíková na pětikilometrové trati. Obě skončily ještě čtvrté. Umístění těsně pod stupni vítězů oplakala biatlonistka Markéta Davidová. Češi tak skončili v pořadí zemí podle hodnoty cenných kovů na děleném 21. místě. Výprava dosáhla nejhorší bilance od roku 1994. XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu zakončil ceremoniál, při kterém nastoupili na plochu Národního stadionu představitelé všech 91 zúčastněných výprav. Českou vlajku nesla Martina Sáblíková. Příští ZOH 2026 budou hostit Milán a Cortina.