Dračí lodě na Vltavě

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Osmý ročník festivalu dračích lodí proběhl o víkendu v Praze mezi Karlovým a Mánesovým mostem. Bohatá účast jen potvrzuje významné postavení českých posádek těchto krásných lodí ve světové elitě. Přitom donedávna měly zhruba dvě desítky našich posádek k dispozici jen dvě, na nichž se musely střídat. Situace se ale postupně mění k lepšímu. Více ve sportovní rubrice, kterou připravil Josef Kubeczka.

Foto: ČTK
Tradičním rituálem a vodou z Vltavy pokřtili čeští vodáci začátkem června novou flotilu dračích lodí. Předseda České asociace dračích lodí Petr Klíma nabral na koupališti v pražských Žlutých lázních vodu z řeky a polil oči dračí hlavy, která na přídi zdobí šest zbrusu nových kusů. Lodě pro dvacet pádlujících členů, kormidelníka a bubeníka budou zakotveny právě na novém pražském koupališti, kde si je v případě zájmu bude moci vyzkoušet i veřejnost. Nové 12,5 metru dlouhé lodě přivezli zástupci České asociace dračích lodí z Číny, jedna přijde zhruba na 250 tisíc korun.

Petra Klímy jsem se zeptal, co způsobilo, že v poslední době jsou dračí lodě tak populární?

"To všechno začalo v Hongkongu, kde na podporu turismu někdy v roce 1975 začal tento sport novodobě vznikat. Ten sport se zase chytil díky tomu, že to je o pocitu. Když se na tom svezete, tak to i pochopíte. Když parta lidí zabere stejně, ve stejnou dobu a podaří se tu loď uvést do pohybu a pak to opravdu jede, tak to už se člověk prostě tomu musí věnovat. To je ten princip, ten týmový duch, který na vodě lidi stmelí. Na to už přišlo straně moc lidí, a proto se v současné době dračím lodím ve světě věnuje přes 50 milionů aktivních sportovců. Je to na úrovni vysoce sportovní, to je to, čemu se my věnujeme a snažíme se z mistrovství světa a Evropy vozit medaile. Probíhá to ale rovněž na takové festivalové úrovni, kde se vyloženě party přátel nebo kolegů z firmy věnují této disciplíně, jednou týdně se přijdou svézt, zažijí ten dobrý pocit a pak to zhodnotí třeba u sodovky nebo u půl litru piva."

Foto: ČTK
Jak jsme na tom u nás? Věnuje se dračím lodím hodně lidí?

"Díky tomu, že vznikla Asociace, se přivezly první dvě lodě v roce 1997. To bylo na takové amatérské úrovni. Potom se k tomu trochu dostali kanoisté, díky Jirkovi Čtvrtečkovi, a loni jsme poprvé uspořádali Český pohár, kterého se účastnilo 13 posádek. Letos už je přes 20 posádek, které aktivně jezdí na všechny závody dračích lodí po Čechám a po Moravě, které pořádáme. Na festivalu v Praze, mezi Karlovým a Mánesovým mostem, bylo letos přihlášeno přes 30 posádek, a ta kapacita už je asi skoro konečná."

Je to ryze mužská záležitost, nebo i něžné pohlaví se v tom angažuje?

"Není to ryze mužská záležitost. Jezdí se kategorie čistě mužské, ale i čistě ženské a tzv. mixposádka, kde musí být osm pádlujících žen. Je to také rozdělené na věkové kategorie, kde jezdí junioři, dospělí a senioři nad 40 let."

Naše mužské posádky jsou ve světovém měřítku skvělé - loni v Šanghaji na světovém šampionátu jedna zlatá a tři bronzové medaile. A co ženy?

Martin Doktor,  foto: Josef Doktor,  CC BY-SA 2.0
Tak to je to, čemu se věnujeme v letošní sezóně. Podařilo se nám složit posádku, která se pravidelně věnuje dračím lodím a trénuje dvakrát týdně v Praze na Vltavě. I na Moravě je jedna čistě ženská posádka. Na letošní závody, na mistrovství světa a Evropy bychom chtěli vyslat i obě ženské posádky. Tak, aby nasbíraly zkušenosti a v případě mužské neschopnosti dokázaly zakročit a braly by medaile taky."

V posádce, která loni na světovém šampionátu v Šanghaji uspořádala pro Českou republiku medailovou žeň, byl i rychlostní kanoista Martin Doktor, který má zlaté medaile z olympiády, mistrovství světa i Evropy. Pádlování v dračí lodi nebere jako součást tréninku, ale jako plnohodnotnou disciplínu.

"Pro mně je to v současné době spíše malinko relax, i přesto, že to jsou samozřejmě velice náročné závody. Tam ale doopravdy jde o partu lidí, o tým a trochu i o zábavu, což samozřejmě, když jsem sám na lodi, tak to moc nezažiju."

Co je tak poutavého na dračích lodích, že se spousta špičkových závodníků z jiných disciplín hrne právě do těchto závodů?

"Určitě parta lidí. Vezměte si, že na té lodi sedí dvaadvacet lidí, kteří musí společně něco dokázat. Už jen to, že tu loď musí dokázat rozjet, což vyžaduje trošku umu. A je u toho sranda!"

Loď se na první pohled zdá velice vratká. Je tomu tak?

Foto: ČTK
"No, to kdybyste viděl moji loď, tak teprve budete povídat o tom, co je vratkého. Tohle zase tak vratké není a já jsem snad ani nevidět, že by se ta loď někdy převrhla. V tom, že by byla loď vratká, problém není. Nejdůležitější je doopravdy souhra lidí."

Na loňském světovém šampionátu v Číně byl v posádce také sedmatřicetiletý skifař, účastník pěti olympiád Václav Chalupa. Jak se to stalo, že odhodil veslo a vzal do ruky pádlo?

"Stalo se to tak, že jsem viděl kluky, jak pádlují na dračích lodích a hrozně se mi to líbilo. Měl jsem dračí lodě tak nějak v hlavě, a když jsem loni nezajel na olympiádě to, co jsem si představoval a co se více méně ode mně čekalo, tak se mě na olympiádě novináři ptali, co budu dělat dál, jestli budu ještě veslovat, jestli pojedu ještě na další olympiádu. Já jsem tehdy řekl, že nevím, ale že bych jí třeba jel na dračí lodi."

Zopakuji tedy otázku - je to přestup definitivní?

"Ne, není to přestup. Zrovna tady na Vltavě mám svůj skif a právě jsem dojel trénink. Zatím se dračím lodím věnuji jen když to jde a mám volno od veslování. Už se mi ale podařilo uspořádat závody dračích lidí v Jindřichově Hradci a letos se chystáme, že by ty závody byly ještě větší. Bohužel se letos nemohu zúčastnit samotného mistrovství světa dračích lodí, a myslím, že ani Martin Doktor nemůže, protože je to v době, kdy budeme v závěrečné přípravě na naše mistrovství světa. Samozřejmě potom, na podzim se těším, že si zazávodím někde na místních závodech."

Máte na dračí lodi nějaké stálé místo?

"Loni jsem měl určené jedno místo, na kterém jsem jel prakticky všechny čtyři závody v Číně, ale já si myslím, že kamkoliv mně kluci posadí, tak tam pojedu a budu pádlovat."

Chcete to v důchodu dotáhnout až na bubeníka?

"Já nevím, ale myslím si, že asi budu příliš těžký bubeník. Já raději, pokud to půjde, budu pádlovat."

Šanci může mít Václav Chalupa i v příštím roce, kdy se poprvé v historii uskuteční mistrovství Evropy dračích lodí v Praze na Vltavě.