Drobil rezignuje na funkci ministra životního prostředí

Místopředseda ODS Pavel Drobil odejde kvůli aféře s údajnou manipulací zakázek na Státním fondu životního prostředí (SFŽP) z funkce ministra životního prostředí. Oznámil to na tiskové konferenci. Spolupracovníci Drobila jsou podezřelí, že žádali ovlivnění zakázek fondu, aby bylo možné získat peníze na financování ODS, potažmo Drobilovy kariéry.

Premiér Petr Nečas uvedl, že se mu Drobil se záměrem rezignovat svěřil už v pondělí, poté co se seznámil s reportáží Mladé fronty Dnes založenou na nahrávkách dnes už bývalého ředitele fondu životního prostředí Libora Michálka. Drobil prý také Nečase požádal o krátké odložení rezignace, aby ještě mohl ve fondu provést personální změny, předseda vlády mu vyhověl. V kauze jde mimo jiné o stamilionové částky, které podle Michálka chtěli pro ODS získat lidé ve vedení fondu z údajně nadhodnocené zakázky na modernizaci pražské čistírny odpadních vod. Projekt za několik miliard má být financován z evropských fondů. Drobil se v úterý kvůli aféře distancoval také od poradce Martina Knetiga. Tvrdí, že mu žádné instrukce nedával. Odvolal také Michálka kvůli tomu, že rozhovory nahrával a záznamy pustil do médií, třebaže podle Transparency International Michálek postupoval jediným možným způsobem, jakým se lze proti korupčním tlakům bránit. Na nucenou dovolenou nastoupil také další aktér kauzy a Michálkův první náměstek Dušan Fibingr. Případem se už začala zabývat protikorupční policie, k dispozici má část nahrávek, další důkazy sbírá.

Podle premiéra musí být případ vyšetřen. "Jsem přesvědčen, že (Drobil) neudělal nic nezákonného ani neetického, jeho jediné pochybení je manažerského typu, špatný výběr lidí, jejichž charakterové vady neznal, a které se teď v plné nahotě projevily," prohlásil premiér. Opoziční sociální demokracie kvůli kauze oznámila záměr vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Poté co Drobil oznámil rezignaci, úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že ČSSD ještě zváží, zda jednání o nedůvěře vládě vyvolá, či nikoliv.