Důvěra Čechů v Evropskou unii klesla

Zastoupení Evropské komise v České republice zveřejnilo ve čtvrtek výsledky průzkumu Eurobarometr. O co přesně jde? Sociologický průzkum jednou ročně zkoumá názory a postoje obyvatel států unie. A co letos zjistil? Češi v důvěře k Unii ochladli, za jeden z nejdůležitějších problémů považují české zdravotnictví, požadují razantní kroky proti globálnímu oteplování a z médií věří nejvíc rádiu.

Česká veřejnost ve vztahu k Evropské unii poněkud ochladla. Konkrétní čísla vyšla takto: K názoru, že členství je dobrá věc, se poprvé přihlásilo méně než polovina občanů, konkrétně 46 procent. Pouhých 39 procent Čechů si myslí, že vstup do Unie měl na Českou republiku pozitivní vliv, 29 procent soudí, že šlo o vliv negativní. Příčiny výkyvu v postojích občanů průzkum nezjišťoval.

Pokud jde ale o důvěru lidí v instituce, jsou na tom unijní orgány daleko lépe než národní instituce. Komentuje sociolog Ivan Gabal:

"Je tam poměrně velký rozpor v tom, že se v zásadě jeví národní orgány, jako parlamen a vláda, jako velmi nedůvěryhodné, zatímco evropské orgány, jako Evropská komise, Centrální banka, parlament, jako mnohonásobně důvěryhodnější, než naše národní instituce."

A co vytváří mezi občany Evropské unie vzájemný pocit sounáležitosti? Podle Čechů to není hospodářství, ale především kultura, historie a společenské hodnoty.

Zajímavým výsledkem je také vysoká podpora boji s globálním oteplováním. Podle 88 procent obyvatel unie a dokonce 91 procent Čechů by se Evropská unie měla urgentně globálním oteplováním zabývat. Podle autorů zprávy by bylo možné zjištění považovat za výzvu vůči postojům pravicového prezidenta, který označuje diskusi o globálnímu oteplování za hysterickou kampaň.

"Já bych považoval tento výsledek za výzvu všem těm popleteným lidem, aby začali trošku přemýšlet a aby se nenechali tak ohloupit propagandou," reagoval Klaus ve vysílání České televize.

Foto: Evropská komise
Sociologové se také ptali, jaké problémy lidé ve společnosti vidí. Nejvíce obyvatel České republiky považuje za hlavní problém zdravotnictví, přesně 39 procent Čechů. V ostatních zemích Evropské unie přitom zdravotnictví takto vnímá v průměru jen 18 procent lidí. Češi naopak na rozdíl od Evropy nepovažují za tak naléhavou nezaměstnanost. Jeden z autorů průzkumu Jan Herzmann říká:

"My jsme sice v některých parametrech zdravotní péče vynikající, ale například v úrovni běžné péče o pacienta a zacházení s ním, tam ta spokojenost není velká. Tak jak se vyvíjí česká ekonomika a situace na trhu práce, tak se snižuje obava ze ztráty zaměstnání, zatímco velmi ostré politické debaty o tom, jak má být zajištěna zdravotnická péče, jak má být financována, ta pokračují stále dál."

Obyvatelé České republiky i dalších zemí unie považují za nejdůvěryhodnější médium rozhlas. V České republice mají lidé ve srovnání s průměrem Unie také neobvykle vysokou důvěru v internet. Jan Herzmann se domnívá, že může být vyvolána i tím, že tradiční média v tuzemsku ztrácejí na důvěryhodnosti vinou své bulvarizace.