Dva Češi dostali v Rakousku mnohaleté tresty za přepadení klenotnické rodiny

Soud v rakouském Salcburku dnes dvěma Čechům obžalovaným z předloňského brutálního přepadení klenotnické rodiny uložil tresty vězení v délce 20 let a 18,5 roku nepodmíněně. Verdikt je zatím nepravomocný, odsouzení se odvolali, informovala agentura APA.

Při loupeži se maskovaní ozbrojení muži dostali dovnitř přes balkon a zaútočili na manžele, kteří v domě žili. V přítomnosti jejich dvou malých dětí je spoutali, stejně jako 26letou Jihoameričanku, která v domě pracovala jako au-pair. Majitele domu zbili a jeho ženu přinutili, aby jim vydala z trezoru cennosti v hodnotě 150.000 eur (více než 3,8 milionu korun). Následně donutili ženu, aby se vydala autem do centra Salcburku, kde provozovala klenotnický obchod, a přivezla odtud další šperky. Děti, manžela a au-pair si vzali jako rukojmí.

Přepadení se jim však nakonec vymklo z rukou. Rodinu se pokusili odvézt v kufru auta do lesa, kde se jim však vůz porouchal. Nechali ho proto na místě a uprchli na horských kolech. Rodinu v autě objevili náhodní lidé, kteří přivolali pomoc.