Dva čeští studenti pojedou do USA na vesmírnou akademii

Dva čeští studenti pojedou v červenci na týdenní vesmírnou akademii do střediska NASA ve městě Huntsville v Alabamě v USA. Na kemp odcestuje chlapec a dívka ve věku mezi 15 a 18 lety. V sobotu se o tato místa v pražském planetáriu ucházelo sedm studentů, které komise vybrala ze dvou desítek zájemců. Do Alabamy odjedou studenti, kteří nejlépe obstáli v testu zaměřeném na kosmonautiku a u pohovoru, řekl koordinátor soutěže Petr Kubánek. Důležitými kritérii při výběru je kromě zájmu o vesmír i dobrá znalost angličtiny. Testy byly právě v tomto jazyce.

Češi na akademii jezdí už devět let. Kubánek uvedl, že americká strana požaduje, aby na ni přijeli vždy chlapec a dívka. "Zpočátku jsme měli problém sehnat do soutěže nějaké dívky, v poslední době je situace lepší. Předloni se české části soutěže poprvé zúčastnilo více studentek," poznamenal. Letos byly v závěrečném kole dvě.

Mezinárodní vesmírný tábor je každoročně otevřen studentům z více než 30 zemí světa, od roku 1995 také dětem z České republiky. Akci pořádá Americké kosmické a raketové středisko ve městě Huntsville.