Dvanáct lékařů kritizuje přetrvávající opatření, zejména testování

Dvanáct lékařů včetně rektora UK Tomáše Zimy nebo kardiochirurga Jana Pirka kritizuje přetrvávající opatření proti epidemii covidu-19, zejména plošné testování. Vadí jim také, že se na rozhodování podílí skupina Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES), kterou vytvořil člen Rady vlády pro zdravotní rizika, epidemiolog Petr Smejkal. Skupina MeSES podle nich nenese za svá doporučení právní, ekonomickou ani politickou odpovědnost, přestože se jimi vláda při svých doporučeních zaštiťuje.

"Zdraví člověka lze trvale poškodit jak virovou nákazou, tak nejrůznějšími omezeními, které navozují úzkost a depresi, vylučují jedince ze společnosti, zpřetrhají vztahy, způsobují sociální úpadek, ztrátu ekonomických jistot a rovněž ztrátu životního smyslu," uvedli lékaři. Cílem opatření podle nich musí být nejen rychlá záchrana životů, ale také dlouhodobé zachování společenské infrastruktury, hodnotového a společenského systému. Myslet je podle nich třeba také na ekonomiku.

Skupina lékařů se vyjádřila také k plošnému testování, podle nich v současné epidemické situace nedávají smysl. Náklady na jeden pozitivní test jsou podle nich vysoké, například ve školách asi 350.000 korun při počtu 27 pozitivních na 100.000 dětí z posledního týdne. Stačí podle nich testovat lidi s příznaky a vytrasované kontakty. Navrhují také, aby se lidé po nemoci očkovali jen jednou dávkou vakcíny, což podle nich tvoří dostatečnou ochranu. Za dostatečnou dobu, po níž jsou dříve nakažení chráněni, považují devět až 12 měsíců.