Dvoudenní návštěva premiéra Miloše Zemana ve Švédsku

M.Zeman

Zejména snaha o přilákání švédských a skandinávských investorů do České republiky, to byl hlavní cíl dvoudenní návštěvy premiéra Miloše Zemana ve Švédsku. Během ní jednal s premiérem Göran Perssonem a sešel se i s králem Carlem XVI. Gustavem. Bližší informace má Jaromír Marek.

M.Zeman
Mimořádný význam měla návštěva Švédska proto, že tato země nyní předsedá Evropské unii. Jak uvedl švédksý premiér Göran Persson není vyloučeno, že ještě během švédského předsednictví by mohlý být učiněny rozhodující kroky pro přijetí České republikz do unie. Podle českého premiéra je to velmi pozitivní signál. Oba premiéři hovořili také o německém návrhu na přechodné několikaleté zmrazení volného pohybu pracovních sil z "nové" do "staré" Evropské unie. Göran Persson uvedl, že toto německé znepokojení chápe, zároveň však Zemana ujistil, že Švédsko usiluje o co nejširší rozšíření unie. Dosažení kompromisu bude, podle něj vůbec nejtěžším úkolem švédského předsednictví," předpověděl Persson. Miloš Zeman jednal i se švédskými investory o případném vstupu na český trh. Premiér zároveň vybídl , aby se Švédsko zúčastnilo tendru na nákup stihaček se svými stroji Gripen. Doprovodný offsetový program dosahuje výše až tří miliard dolarů a Zeman podle vlastních slov ve Švédsku sondoval, zda to bude zrovna tato země, kdo projeví nejvyšší zájem.

Jako jeden ze zcela konkrétních výseldků Zemanovi cesty bylo sdělění firmy Volvo, která potvrdila svůj zatím ovšem předběžný zájem zúčastnit se privatizace kopřivnické Tatry.