Dzurinda a Hrušovský přijali Havla jako "symbol a legendu"

Jako symbol svobody a demokracie i jako legendu česko-slovenských vztahů přivítali ve středu českého prezidenta Václava Havla v bratislavském Místodržitelském paláci předsedové slovenského parlamentu a vlády Pavol Hrušovský a Mikuláš Dzurinda. "Prezident Havel navždy zůstane symbolem nejen listopadu 1989, ale i boje za svobodu a demokracii. I po rozdělení ČSFR projevoval úsilí o svobodu v obou zemích. Byl a zůstane osobností, která si zaslouží mimořádnou pozornost. Máme mu za co děkovat," řekl novinářům šéf sněmovny Pavol Hrušovský, který také připomněl, že ještě jako federální poslanec mohl Václava Havla dvakrát volit za prezidenta.

Jak ČTK řekl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček, rozloučení provázely i vzpomínky na předchozí Havlovy pobyty v Bratislavě, kde mimo jiné vznikala visegrádská skupina. Hovořilo se i o volbě Havlova nástupce a o Havlových zásluhách o rozšíření Severoatlantické aliance. Schůzky se zúčastnil také někdejší předseda republikového parlamentu, poslanec František Mikloško, který kandiduje na slovenského prezidenta. "Bylo to velice srdečné a spontánní, milé a příjemné," řekl Špaček. V souvislosti s volbou nového českého prezidenta Hrušovský připustil, že Havel "nám tak trošku záviděl, protože, jak řekl, je stoupencem přímé volby, ale nedokázal odhadnout, jak vývoj, který neprospívá stabilitě politické scény, bude pokračovat".

Mikuláš Dzurinda, jak ČTK řekl premiérův poradce Miroslav Wlachovský, českému prezidentovi "poděkoval nejprve za podporu Slovenska při vstupu do NATO, zvláště za pražský summit a ještě zvlášť za to, že v dobách, kdy se o rozšíření NATO moc nediskutovalo a kdy mnozí západní představitelé váhali, Václav Havel vyslovil velmi jednoznačné poselství v bratislavské Redutě v květnu 2001". Další poděkování náleželo za Havlův přínos k nynější vynikající úrovni česko-slovenských vztahů.

Autor: Eva Petržílková