Ekonomický přehled týdne

Ilustrační foto: Free Digital Photos
0:00
/
0:00

Česká ekonomika loni rostla meziročně o 2,3 procenta a ve 4. čtvrtletí roku 2016 o 1,9 procenta. Potvrdily to zpřesněné údaje o hrubém domácím produktu (HDP), které zveřejnil Český statistický úřad.

Česká ekonomika zvolnila tempo růstu

Ilustrační foto: Free Digital Photos
Česká ekonomika loni rostla meziročně o 2,3 procenta a ve 4. čtvrtletí roku 2016 o 1,9 procenta. Potvrdily to zpřesněné údaje o hrubém domácím produktu (HDP), které zveřejnil Český statistický úřad.

Oproti roku 2015, kdy HDP stoupl o 4,6 procenta, loni roční růst značně zpomalil. Podle ekonomů však loňský nižší růst neznamená obrat v příznivém vývoji ekonomiky.

Vláda podpořila zálohované výživné

Vláda schválila návrh zákona o zálohovaném výživném, které by za neplatiče poskytoval stát. Vyplacené dávky by pak úřady práce vymáhaly po neplatičích. Předlohu teď dostanou k projednání poslanci. K zavedení náhradního výživného se vláda zavázala v koaliční smlouvě.

ČNB pokračuje v intervencích

Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Zároveň nechala úrokové sazby na minimech. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman. Režim devizových intervencí trvá přes tři roky. Analytici většinou očekávají, že rada ukončí kurzový závazek během dubna.

V Dole Paskov se přestalo dobývat černé uhlí

Foto: Archiv OKD
V Dole Paskov skončila v pátek těžba uhlí. Společnost OKD ho uzavře po 46 letech práce. Slibuje si od toho zlepšení ekonomické situace podniku. Důl Paskov je totiž dlouhodobé ztrátový, sama OKD je v insolvenci a hledá investora. Konec těžby už oznámila Státní báňské správě.

Uzavřením Dolu Paskov skončila těžba v celé ostravské části bývalého Ostravsko-karvinského revíru. Z dolu odchází víc než tisícovka zaměstnanců.

Na 300 lidí bude na místě dál pracovat na útlumu, necelé dvě stovky horníků přejdou do dolů na Karvinsku.

OKD má v plánu postupně uzavřít všechny doly, poslední z nich pravděpodobně v roce 2023.

Řidiči budou 6.dubna stávkovat

Stávka řidičů linkových autobusů bude 6. dubna. Reagují tak na nízké mzdy. Odbory stávku plánují jako čtyřiadvacetihodinový protest, řidiče vyzvali k masivní účasti. Podle odborů v některých krajích řidiči dostali přidáno méně, než kolik nařídila vláda. Podle předsedy Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka přetrvávají problémy s navyšováním mezd hlavně v Ústeckém, Pardubickém a Jihomoravském kraji.

V EU by měly platit stejné podmínky na trhu práce

V celé Evropské unii by měly platit stejné podmínky na trhu práce. Na společném jednání na zámku Štiřín se na tom shodla česká i slovenská tripartita. Podle ministryně práce a sociálních věcí z ČSSD Michaely Marksové by proto měly všechny členské země přijmout připravovaný pilíř sociálních práv, který má v unii zajistit rovné podmínky. Uvedla, že to zabrání vzniku dvourychlostní Evropy.

Evropský pilíř sociálních práv připravuje Evropská komise. Jeho cílem je zmenšit rozdíly mezi státy unie. Zaměřuje se na tři oblasti - má podpořit rozvoj dovedností a celoživotním vzděláváním zajistit, že si lidé snadněji najdou práci. Dál má srovnat mzdy, bezpečnostní podmínky a ochranu zdraví. Třetí oblast zahrnuje třeba pomoc při nemoci nebo invaliditě.

Na D2 se možná budou testovat vozidla bez řidiče

Ilustrační foto: Archiv EK
Vozidla bez řidiče by se do budoucna mohla v provozu testovat na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou. Shodli se na tom ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a místopředseda slovenské vlády pro investice a informatiku Peter Pellegrini se zástupci automobilového průmyslu a mobilními operátory. Ministr Ťok už v minulosti uvedl, že podporuje výstavbu zkušebního okruhu pro tato vozidla. Na projektu nyní budou pracovat týmy z obou zemí.

47 procent Čechů se obává ztráty zaměstnání

Ztráty zaměstnání se obává 47 procent Čechů v produktivním věku. Proti loňskému roku je jich tak o sedm procentních bodů méně. Vyplynulo to z výsledků průzkumu agentury STEM. Z dlouhodobého hlediska je počet lidí, kteří se v současné době bojí ztráty práce, jedním z nejnižších. Nejnižší míru obav z nezaměstnanosti STEM zaznamenal v roce 1993, kdy činila 46 procent. Postoje lidí tak reflektují pozitivní vývoj v zaměstnanosti v Česku.