Ekonomika

Pravidelnou čtvrteční ekonomickou rubriku připravil Zdeněk Vališ.

Údaje, které tento týden zveřejnil Český statistický úřad, hovoří o tom, že v prvním pololetí letošního roku prožila česká ekonomika nejúspěšnější období za posledních několik let. Míra inflace zůstává stále nízká. Za červenec vzrostly ceny o 0,6 procenta, a to především vlivem další úpravy nájemného a sezónních rekreačních cen. Meziroční míra inflace se pohybuje pod čtyřmi procenty. Výroba v průmyslových podnicích, které tvoří zhruba třetinu tuzemské produkce, byla o šest procent vyšší než loni. Díky tomu vzrostly ještě o něco více i tržby podniků. A když se začíná dařit podnikům, prospívají i domácnosti. Zlepšující se situace domácností v prvním pololetí letošního roku byla vidět v obchodech. Přestože mzdy nerostou nijak závratným tempem, nákupy nabírají na obrátkách. Podle analytika Komerz Bank Radomíra Jáče potvrzují údaje o průmyslové výrobě nastartované pozitivní trendy v ekonomice.

Opět se ukazuje, že hlavním tahounem růstu průmyslové výroby jsou zprivatizované podniky se zahraničním kapitálem a jejich dodavatelé, přičemž roste význam firem střední velikosti. Pozitivně by podle odborníků měla v příštích měsících působit pokračující stabilizace bývalých gigantů českého průmyslu, jako jsou ČKD, Zetor Brno, Tatra Kopřivnice či Škoda Plzeň a samozřejmě další příliv zahraničních investic. Poprvé od února naopak v červenci lehce vzrostla nezaměstnanost. Pohybuje se nyní kolem devíti procent. Odborníci vidí hlavní příčinu v tom, že na trh práce vstoupili čerství absolventi škol a také se vyčerpal potenciál na trhu sezónních prací. Analytik společnosti Conseq Finance Petr Zahradník se nicméně nějakého dramatického nárůstu nezaměstnanosti neobává.

Určitý mírný vliv na nezaměstnanost má ale samozřejmě také pokračující růst produktivity práce v českých podnicích. Ta se v porovnání s loňským pololetím zvýšila téměř o deset procent.


Na všechny makroekonomické ukazatele má, jak známo, v různé míře vliv kurs koruny. A právě v posledních dnech česká měna posílila vůči společné evropské měně euru na nejvyšší úroveň za uplynulý rok a půl. Na mezibankovním trhu se v pondělí platilo za euro 35 korun, třicet haléřů. Posílení koruny na rekordní úroveň by ale podle ekonomů nemělo vést ke zvýšení úrokových sazeb. Myslí si to i analytik Raiffeisen Bank Martin Kupka.

Ústřední banka sice už několikrát vyslovila jisté znepokojení nad silnou korunou, ale na druhé straně přirozeně chápe, že právě silná koruna pomáhá tlumit vliv dovážené inflace. Z nejnovějších údajů České národní banky také vyplývá, že devizové rezervy činily k 31. červenci téměř 13 miliard dolarů. To je podle odborníků velmi dobrá úroveň a další zvyšování rezerv by nemělo výraznější smysl. Současné devizové rezervy zabezpečují čistý zhruba čtyřměsíční dovoz. Za zcela dostatečné jsou přitom všeobecně považovány rezervy ve výši tříměsíčních dovozů. Jen pro srovnání, na jednoho obyvatele Česka vychází 1250 dolarů, třeba v Německu je to 622 dolarů a ve Francii 675 dolarů.


A nyní se přesuňme z vyšších sfér do žhavého světa mikroekonomiky. Damoklův meč se vznáší nad největším českým výrobcem motorových letadel Letem Kunovice. Jeho největší věřitel - státní Konsolidační banka - odstoupil minulý týden od smlouvy o dočasném uspořádání poměrů v podniku. Důvodem je nedodržení závazků ze strany amerického majitele, rodinné firmy na výrobu letadel Ayres. Konsolidační banka nyní pohrozila, že podnik pošle do konkursu, což je jasný tlak na Ayres, aby z Kunovic co nejdříve odešel. V posledních měsících nedostávají zaměstnanci včas své výplaty. Minulý týden firma nabídla zaměstnancům náhradou za nevyplacené mzdy týden dovolené. Odboráři, jak řekl jejich předák Zdeněk Zajíček, na tento kompromis přistoupili.

Ayres ve snaze zvrátit nepříznivý vývoj jedná o prodeji firmy. Proslýchá se, že kupcem by mohla být přední izraelská letecká a zbrojní firma Izrael Aircraft Industry. Jde o renomovanou světovou společnost, která na rozdíl od malé společnosti Ayres nabízí šanci stát se pro Let Kunovice skutečným strategickým partnerem. Klíčovým problémem jihomoravského podniku poblíž Uherského Hradiště zůstává už řadu let nedostatek peněz na profinancování výroby. Podnik prodala v roce 1998 vláda Josefa Tošovského Američanům za pouhých 156 milionů korun. Přitom Let Kunovice dokončoval v té době nový typ dopravního turbovrtulového letadla L-610, který má navázat na velké exportní úspěchy předchozího typu L-410. Američané slíbili přinést do podniku provozní kapitál, dokončit vývoj šestsetdesítky a navíc vyrábět v Kunovicích své letouny Loadmaster. Ani jeden z těchto slibů nebyl splněn. Není bez zajímavosti, že při řešení současných problémů se jako konzultant výrazně angažuje britský koncern BAE Systems. V Česku, jak už jsem o tom hovořil minulý týden, by koncern rád uspěl v soutěži o dodávku špičkových stíhaček Gripen pro českou armádu.


Na závěr ještě pohled do kurzovního lístku České národní banky na čtvrtek 10. srpna. Dolar 39 korun, 33 haléřů. Marka 18 korun.