Entomologové bojují za osvobození Emila Kučery

Foto: autor

Za účasti asi stovky lidí se ve čtvrtek v Praze konala demonstrace za propuštění českého entomologa Emila Kučery. Tomu indický soud vyměřil tříletý trest za sběr brouků a larev. Účastníci demonstrace to považují za absurdní. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Vladislav Malý,  foto: autor
Emil Kučera a další entomolog Petr Švácha byli zatčeni letos v červnu. Policie u nich objevila na dvě stě vzorků. Začátkem září indický soud Šváchu zprostil viny, zatímco Kučeru poslal do vězení. Čeští odborníci považují celou záležitost za absurdní. Uznávají, že jejich kolegové sbírali brouky bez povolení, ale nebylo to v národním parku a navíc jsou souzeni podle zákona, který neporušili.

Foto: autor
„Dnes demonstrujeme na podporu Emila Kučery, ale vůbec se nám nelíbí celá ta záležitost od samého začátku. Všechno je to vykonstruované, založené na podvodech a naši právníci řekli, že by k tomu žádný evropský soud vůbec nepropůjčil, aby takovou žalobu přijal.“

Říká Vladislav Malý z České entomologické společnosti. Za největší paradox pak považují fakt, že jeden z obžalovaných byl osvobozen a druhý potrestán na základě stejné obžaloby. U Petra Šváchy údajně soud přihlédl k tomu, že je to vážený vědec, zatímco Emil Kučera jen amatérský entomolog. To je podle Vladislava Malého nesmysl.

Foto: autor
„Jediný rozdíl mezi nimi je v tom, že doktor Švácha je světově známá kapacita, zatímco Emil Kučera nepublikuje, takže není tak známý. Je to ale nenahraditelný člověk v terénu. Má tak obrovské znalosti a vědomosti, že už nalovil stovku nových nepopsaných druhů a na jeho počest už různí autoři pojmenovali druhovým jménem Kučera třicet exemplářů a dokonce je na jeho počest pojmenovaný jeden rod.“

Aleš Smetana,  foto: autor
Celá kauza už vyvolala mezi odborníky sérii protestů po celém světě. Souběžně s Prahou se ve čtvrtek konala demonstrace před indickým velyslanectvím také ve Vídni a v Ottavě. Pod peticemi se už podepsalo více než dva a půl tisíce vědců.

„Kromě toho byla petice v Jihoafrické republice, kde byl kongres entomologů. Ti vydali samostatnou petici. Bouří se ale celý vědecký svět, to vám mohu říci naprosto stoprocentně.“

Pavlína Krpářová,  foto: autor
Pod protestní petici, která bude předána indickému velvyslanectví, se podepisovali i účastníci čtvrteční demonstrace v Praze. Byl mezi mimi i entomolog Aleš Smetana, který žije už 40 let v Kanadě.

„Znám velice dobře oba dva, Šváchu i Kučeru, a proto jsem sem přišel podpořit tuto akci.“

Svůj podpis připojila i Pavlína Krpářová, studentka Vysoké školy zemědělské.

„Protože sleduji ten případ a zdá se mi to nespravedlivé.“

Vladislav Malý se netají tím, že pokud nedojde k osvobození Emila Kučery, budou protesty pokračovat a přitvrzovat.

„Samozřejmě kroky v mezích zákona. Není ale teď důvod prozrazovat jaké kroky.“