EU chce, aby ČR snížila počet programů pro čerpání peněz z fondů

Vláda ve středu projedná návrh na snížení počtu sektorových operačních programů, jež umožní České republice čerpat v prvních letech po vstupu peníze z Evropské unie. Snížení počtu těchto programů z šesti na tři navrhla EU.

Podle Martiny Petříkové z tiskového oddělení ministerstva pro místní rozvoj by se navrhovaný program Cestovní ruch a lázeňství měl začlenit do Společného regionálního operačního programu. Peníze na operační programy Doprava a Životní prostředí mají přejít z části do Fondu soudržnosti a regionálního programu.

Samostatné operační programy, tedy základní programové dokumenty pro získání peněz ze strukturálních fondů EU, by tak měl pouze průmysl a podnikání, rozvoj lidských zdrojů a rozvoj venkova a multifunkčního zemědělství. Celkový objem prostředků vyčleněných na projekty se však při snížení počtu operačních programů nezmění.

Česká republika by tedy měla mít po započtení změn z kodaňského summitu Evropské unie na operační programy v letech 2004 až 2006 k dispozici 39,878 miliardy korun. K penězům, které bude moci Česká republika ze strukturálních fondů čerpat, musí zajistit z národních zdrojů, veřejných či soukromých, spolufinancování minimálně ve stejném objemu.

Podle odborníků může být nižší počet operačních programů výhodnější. Česká strana totiž nemusí v případě přesunů peněz v rámci jednoho programu žádat o souhlas Brusel. Je tedy výhodnější mít větší objem peněz v jednom programu. Podle MMR je výhodou nižšího počtu programů i menší počet orgánů, jež programy spravují.