Euroskeptici: Zvažujeme stížnost k soudu či bojkot referenda

Financování pouze proevropsky orientované informační kampaně před referendem o vstupu České republiky do Evropské unie ohrožuje podle členů Euroskeptické iniciativy jeho regulérnost. "Situace může dojít tak daleko, že kvůli neregulérnosti podáme stížnost k Ústavnímu soudu nebo vyzveme k bojkotu referenda," řekl ČTK po besedě s občany Uherského Hradiště předák iniciativy Vilém Barák. Euroskeptici neuspěli u ministerstva zahraničí se svými žádostmi o finanční příspěvky na kampaň proti vstupu ČR do evropského společenství. Poslední žádost Euroskeptické iniciativy o grant ve výši 5,3 milionu korun nebyla podle zástupců ministerstva zahraničí a rovněž podle premiéra Vladimíra Špidly profesionálně zpracovaná. "Pan Špidla označil v médiích naši žádost za jednu stranu A4, což je lež. Předložili jsme třináctistránkový projekt, který zpracovala specializovaná agentura," oponoval Barák.

Kabinet na svou informační kampaň před českým referendem o vstupu do EU vyčlenil 200 milionů korun. Peněžní prostředky, které mají přesvědčit veřejnost o výhodnosti vstupu země do unie byly podle Baráka získány prostřednictvím daní i od odpůrců integrace. "Kampaň je jednostranná jako někde v banánové Africe. Pokud by se něco podobného dělo v jiné zemi, naši politici by jistě označili volby za nelegitimní. Že podáme stížnost k Ústavnímu soudu není v tuto chvíli pravděpodobné, ale vyloučit to nemohu," dodal Barák.

Euroskeptická iniciativa vznikla začátkem října v Brně jako volné sdružení aktivistů. Euroskeptikové nechtějí do EU, neboť je podle nich socialistická. Podle jejich představitelů dosavadní zkušenosti ukazují, že nadměrné množství regulací v unii brzdí hospodářský růst jednotlivých zemí. Informace o činnosti euroskeptiků, kteří za svůj znak přijali logo EU se srpem a kladivem uprostřed pole, lze nalézt na www.euroskeptik.cz.