Eurostat: Cukr v Česku v březnu meziročně zdražil o 98 procent, nejvíce v EU

Cena cukru v Evropské unii v březnu meziročně vzrostla o 61 procent, a cukr tak patřil k potravinám, které zdražily nejvíce. Ve své zprávě to dnes oznámil unijní statistický úřad Eurostat. Nejvíce zdražil cukr v České republice, kde se jeho cena meziročně zvýšila o 98 procent. Naopak nejméně, a to o 17 procent, zdražil cukr v Maďarsku. Podle analytiků je za vysokými cenami cukru hlavně růst cen plynu, kterého cukrovary při výrobě spotřebují velké množství. Agrární analytik Petr Havel ČTK sdělil, že výroba cukru je specifická tím, že cukrová řepa se zpracovává sezonně, hlavně na podzim, ihned po sklizni. "Navíc jsou cukrovary jediné potravinářské podniky, které platí emisní povolenky. A právě loni na podzim a v zimě byly v ČR nejvyšší ceny energií, což se také v cenách cukru odrazilo," doplnil.

Cukr začal v unii v meziročním srovnání zdražovat už v srpnu 2021 a od té doby se jeho cena vytrvale zvyšuje. Loni v březnu meziroční nárůst činil 11 procent. Ještě výraznější rozdíl je vidět při srovnání s předloňským březnem, kdy cukr v EU meziročně zdražil o 1,6 procenta.

Těsně za Českem z hlediska meziročního růstu cen cukru bylo v březnu Estonsko, kde cukr zdražil o 97 procent. Následovalo Polsko s nárůstem o 82 procent a Německo, kde růst dosáhl 72 procent. Naopak nejméně po zmíněném Maďarsku cukr zdražil v Lucembursku, a to o 19 procent.