Sladký život má sběratel z Bludova na Šumpersku. Má doma 12.700 balených cukrů ze 76 zemí

Balené cukry začal Jan Minář sbírat v době, kdy přestal sladit. Během deseti let nasbíral cukry ze 76 zemí. Za pomoci přátel i příbuzných. V jeho sbírce jsou cukry různých tvarů i barevných provedení.

Foto: Tereza Brázdová,  Český rozhlas

Na rozdíl od jiných sběratelů má výhodu, že mu sbírka příliš místa nezabere. Chránit ji však musí před vlhkem a mravenci.

Na cukry si vyrábí i speciální dřevěné kazety

"Nyní jich mám již 12.712 a stále přibývají. Všechny cukry mám pouze v jednom balení. Mám o nich celkem přehled, takže když se ke mně dostane novýkousek, prohlédnu jej, aby se neopakovaly," řekl ČTK čtyřiapadesátiletý sběratel z Bludova.

Foto: Tereza Brázdová,  Český rozhlas

Pro své cukry vyrábí i speciální dřevěné kazety, do kterých je třídí. Má cukry ze všech světadílů. Často si je z cest vozí sám, například loni na podzim z Koreje, kam se vydal s rodinou. Sbírku zaplňují i jeho známí a příbuzní. Myslí na něj, když se vydávají do světa.

Cukry ve formě hrníčku, srdíčka i domečku

Cukry se liší i podle jednotlivých zemí. "Například jižní státy mají na balených cukrech většinou malované obrázky, čím více na východ, mají cukry větší gramáž než evropské cukry. Balené cukry mají také různé tvary. Mám je i kulaté, ve formě hrníčku, srdíčka či domečku," doplnil sběratel. Sbírku čas od času představuje veřejnosti. Například v Bludově zabraly jeho sběratelské kousky 54 stolů ve dvou místnostech.

Foto: Tereza Brázdová,  Český rozhlas

Sběratelé baleného cukru mají i vlastní klub. Ten členům pomáhá při shromažďování, skladování i prezentaci všech forem baleného cukru. Pořádá burzy i mezinárodní výměny. A vydává časopis s příznačným názvem Cukřenka.

klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.