Majitel největší sbírky víček od smetany do kávy je v knize rekordů. Na smetaně je i Smetana!

Víček od „mlíček“, čímž je myšlena malá smetánka do kávy, má Jan Beťák nevídaných 25 723 kusů. Se svojí unikátní sbírkou se v Pelhřimově zapsal do České knihy rekordů.

Foto: Agentura Dobrý den

'Mlíčko' do kávy většina z nás odlepí, nalije a zahodí. Málokdo si všimne, jak mohou být jejich víčka zajímavá. To však není případ pana Beťáka, který začal víčka sbírat od roku 1990.

Ta jeho obsahují nevídané množství témat. Jsou tu fotografické, malované, kreslené či graficky zpracované série.

Na víčkách je i Bedřich Smetana

Leckde ve světě se jedná o významný sběratelský fenomén. Jan Beťák teď získal ze svoji sbírku oficiální certifikát o českém rekordu v tomto oboru. Na jeho víčkách najdeme celé série zvířat, rostlin, portrétů herců, svatých obrázků, dopravní prostředky, unikátní stavby, turistické pamětihodnosti, sportovní tématiku a desítky dalších motivů.

Jan Beťák z Prahy je majitelem největší sbírky víček od kávové smetany – podařilo se mu shromáždit 25 723 kusů původem z Evropy,  Ameriky a Asie. | Foto: Agentura Dobrý den

Ve sbírce má víčka ze Švýcarska, Kanady, USA, Japonska, Belgie, Itálie, Norska, Islandu, Francie, Irska a mnoha dalších zemí Evropy, Ameriky i Asie.

Zajímavost je například v sérii s hudebními skladateli, kde mezi nejvýznamnějšími osobnostmi světa vážné hudby figuruje i portrét Bedřicha Smetany. Zkrátka Smetana na smetaně!

klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.