Největší sbírku pohlednic fotbalových stadionů má v Česku Rudolf Káva

Rudolf Káva

Ve fotbalu sice Česko nepostoupilo, ale zato má největší sbírku pohlednic fotbalových stadionů. Tu představilo Muzeum rekordů v Pelhřimově.

Foto: Agentura Dobrý den

Jejím vlastníkem je Rudolf Káva z Bečovat nad Teplou. Jeho sbírka pohlednic fotbalových stadionů čítá 3311 exemplářů ze 145 zemí světa. Sbírka dokazuje, jakým je fotbal fenoménem. Vzpomenete-li si na kteroukoliv zemi, snad v každé se kopaná hraje. A skoro z každé má náš sběratel pohled stadionu - od Surinamu, Číny, USA, přes Francouzskou Polynesii až po Irán. Svému koníčku se věnuje 16 let.

Ve sbírce je i hřiště se zeleným trávníkem v poušti

Maracaná | Foto: Agentura Dobrý den

Nejvíc má pohlednic z Německa (526), z Francie a z Brazílie. Nechybí samozřejmě legendární Estádio Maracaná v Riu. V úctyhodné kolekci, kterou pan Rudolf dovezl kompletně do Pelhřimova k přepočítání a posouzení, nechybí ani všechny stadiony, na kterých se aktuálně hraje Mistrovství Evropy.

Viděli jste někdy obrázek toho, kde kdysi hrála Sparta či Slavie, nebo o povodních zatopený stadion v Uherském Hradišti, rozestavěný stadion v Berlíně i s jeřáby či fotbalové hřiště se zeleným trávníkem v poušti? Tohle všechno dokládají sběratelovy pohlednice, které Muzeum rekordů, slavící 30 let své existence, zapíše do nejnovějšího vydání České knihy rekordů, které vyjde letos na podzim.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: Agentury Dobrý den
klíčová slova:

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.