Eurotel chce v květnu spustit rychlý internet přes síť CDMA

Mobilní operátor Eurotel chce v květnu uvést do provozu digitální síť CDMA, která mu umožní nabízet vysokorychlostní přístup na internet. Firma chce CDMA postupně nasazovat ve své starší analogové síti NMT, kterou provozuje od roku 1991, sdělila ČTK mluvčí Diana Dobálová.

Přípravu služby nedávno pozastavila mateřská společnost Eurotelu Český Telecom, která požadovala, aby operátor doložil efektivitu tohoto kroku. Podle některých komentářů se Telecom obával, že by služba mohla konkurovat jeho nabídce připojení na internet přes ADSL. Eurotel chce pro CDMA využít celé kmitočtové pásmo 450 MHz, které má přiděleno do roku 2011 v rámci licence od ČTÚ. O část frekvencí nedávno projevil zájem konkurenční T-Mobile, který chce nabízet stejnou službu. "Jsme přesvědčeni, že všichni mobilní operátoři musí dostat stejnou šanci. Máme zájem využít technologii CDMA, proto jednáme s ČTÚ o možnostech přidělení frekvencí," řekl mluvčí T-Mobile Jiří Hájek. Podle Dobálové by frekvence pro další operátory nestačily, protože firma chce v pásmu nabízet datové i hlasové služby. "Kapacita sítě by nedovolovala více operátorům nabízet v tomto pásmu hlasové i datové služby současně," uvedla.

Na CDMA přechází provozovatelé analogových sítí například v Rumunsku, Ruské Federaci, Bělorusku a Gruzii. Zahájení podobné migrace se v nejbližší době očekává také v pobaltských zemích. NMT přitom většinou provozoval jediný operátor v každé zemi. Naopak v zemích, kde byl provoz NMT již ukončen, nebo držiteli v nejbližší době vyprší licence, regulační orgány většinou licence znovu rozdělují. Taková situace je například v Německu, Dánsku, Norsku nebo Švédsku. O podobném postupu rozhodla nedávno Evropská konference poštovních a telekomunikačních správ (CEPT), která sdružuje příslušná ministerstva a regulační úřady.

Síť NMT v současnosti využívá téměř 40.000 zákazníků. Její modernizace si vyžádá investice v řádu stovek milionů korun. CDMA (Code Division Multiple Access) by měla umožnit připojení o rychlosti mezi 150 až 200 kbit/s, což je zhruba pětinásobek současné rychlosti pro připojení z mobilního telefonu.