Český Telecom včetně Eurotelu do rukou Španělů

Vláda dnes podle očekávání schválila prodej 51 procenta akcií státu v Českém Telecomu španělské společnosti Telefónica. Ministr financí Bohuslav Sobotka prodej považuje za úspěch. Vláda se prý rozhodovala podle jediného kritéria a tím byla nabídnutá cena 83 mld korun. Prodej byl schválen jednomyslně.

"Věříme, že společnost Český Telecom dosáhne v rukou skupiny Telefónica nejvyšší možné technologické úrovně," reagovala španělská Telefonica na rozhodnutí české vlády o prodeji většinového balíku akcií právě jí. Místopředseda hospodářského výboru poslanecké sněmovny za ODS Oldřich Vojíř soudí, že prodej Telecomu je pro české hospodářství dobrou zprávou.

"Ten proces zdá se probíhal korektně a cena, která byla nabídnuta, odpovídá hodnotě toho podílu. Má to ještě jednu pozitivní zprávu, že konečně tato firma bude mít soukromého vlastníka, a já doufám, že i ceny některých produktů budou nakonec v rámci trhu nižší, než je tomu doposavad."

Smlouva by se měla podepsat v polovině dubna, transakci pak ještě musí schválit Evropská komise. Podle ministra Sobotky by k vypořádání transakce mohlo dojít v polovině letošního roku. Jak řekl, prodej nedoprovází žádné omezující podmínky. Nabídka pro Telefóniku nyní platí 45 dnů a podle ministra nic nebrání podpisu smlouvy.

"Proběhne formální jednání obou stran, smluvní podmínky byly v zásadě předmětem konečné nabídky, čili nepředpokládám složitou negociaci, a smlouva by měla být podepsána v příštích dnech. Hledá se nyní termín, kdy by se sešli zástupci obou stran a podepsali příslušnou dokumentaci."

Podle agentury Reuters Telefónica odhaduje, že za normálních okolností by celá akvizice mohla být dokončena během třetího čtvrtletí letošního roku.

A jaký bude osud výjimečného privatizačního výnosu? Bohuslav Sobotka říká, že 25 miliard bude použito do fondu dopravy. Část peněz dostane také fond bydlení.

"Pokud jde o další výdaje, část prostředků půjde na sanaci ekologických škod, zejména na severní Moravě a v severozápadních Čechách, a část finančních prostředků půjde ještě na úhradu ztráty České konsolidační agentury v souvislosti s privatizací bankovního sektoru."

Zbylé peníze by mohly posloužit na rozjezd penzijní reformy.

Fondy jsou ale podle komentátorů sporným místem veřejných financí. Využití jejich prostředků totiž nelze dostatečně kontrolovat, což vede k utrácení. Místopředseda opoziční Občanské demokratické strany Petr Nečas si je rizika vědom:

"Co považujeme za důležité, aby ty prostředky nebyly utraceny, aby nebyly utraceny v předvolebním zápase, nakupováním voličů. Ty prostředky by měly být uschovány pro důchodovou reformu na zvláštní účet."

Vstup Telefoniky na český trh se výrazně zvýší konkurenční tlak v oblasti telekomunikací. Telefonika patří mezi světově největší firmy ve svém oboru. Spolu s Telecomem ovládne také EuroTel, nyní největšího českého mobilního operátora. Po nedávném nákupu Oskara britským Vodafone Group se tak český telekomunikační trh stává opravdu mezinárodním.