Český Telecom koupí zbývajících 49 procent v mobilním operátoru Eurotel

Budova Českého Telecomu v Praze

Společnost Český Telecom, jejímž majoritním vlastníkem je stát, se dohodla na koupi zbývajících 49 procent akcií v mobilním operátoru Eurotel. Podrobnosti nabízí Josef Kubeczka.

Vladimír Mlynář,  foto: ČTK
Firma za podíl zaplatí v hotovosti necelých 28 miliard korun. Oznámil to ministr informatiky Vladimír Mlynář:

"Na valné hromadě, která proběhne 13. června, bude zástupce Fondu národního majetku hlasovat pro podporu dokoupení 49 procent společnosti Eurotel za cenu, která byla sjednána představenstvem Českého Telecomu. Zástupce státu na valné hromadě rovněž podpoří výplatu dividendy tak, jak byla navržena ve výši 18,5 miliardy korun. Dividenda bude vyplácena z vlastních zdrojů Českého Telecomu před vypořádáním akvizice Eurotelu."

Ministr Mlynář chce urychlit privatizaci Českého Telecomu před termín konce roku 2005, který stanovila vláda. Připustil však, že takový zájemce zatím není na obzoru. Připomenu, že vláda se naposledy pokoušela prodat Telecom loni na podzim, ale ze smlouvy s konsorciem Deutsche Bank a TDC sešlo kvůli neshodě s minoritním akcionářem TelSource i složitým smluvním vazbám v Eurotelu. Někteří ekonomové soudí, že možná právě nákup Eurotelu zvýší atraktivitu Českého Telecomu před chystanou privatizací státních 51 procent. Eurotel má totiž téměř čtyři miliony zákazníků a je největším operátorem na českém trhu.

Publicisty a známého odborníka v oblasti internetu a telekomunikací Ondřeje Neffa jsem se telefonicky zeptal, co si o chystané transakci myslí:

"Pro mě je to nepochybně pozitivní zpráva. Já se domnívám, že jde o velice racionální krok, pokud cílem snažení lidí, kteří o tom rozhodují, je prodej celého toho telekomunikačního gigantu za maximální cenu. Pochopitelně hlasová telefonie je na ústupu ve prospěch mobilní telefonie a já se proto domnívám, že bude racionální, když v jednom podniku bude nastoupen proces, kterým se prohloubí zájem o datové využívání telekomunikačních sítí. Myslím tím pevné sítě. Samozřejmě, že i mobilní telefony tuto službu nabízí a proto se domnívám, že bude racionální a k prospěchu i koncovým uživatelům, když se celá tato strategie bude rozvíjet pod jednou střechou. Dosud jsem se na to díval z technologického hlediska. Pokud jde o hledisko ekonomické, a my opravdu chceme telekomunikaci zařadit do celosvětového kontextu ekonomického i technologického, tak si myslím, že to je správný krok. Škoda jen, že se tak nestalo dřív."

Co z toho plyne pro klienty, uživatele telefonních linek, jak mobilních, tak pevných?

"Klienta samozřejmě zajímají dvě věci - jednak technická stránka a pak ekonomická. Myslím si, že je jaksi v logice a v povaze vývoje, že se budou služby zlepšovat. Ony se výrazně zlepšují už postupem času. Pokud jde o ekonomickou stránku věci, tak tím, že společnost stále více potřebuje telekomunikace, my se budeme stále méně pohybovat z místa na místo a stále více budeme spolu komunikovat tak, jak spolu teď komunikujeme, tak už sám tento tlak potřeby povede k racionalizaci a ke snížení cen. To, si myslím, je další dobrá zpráva pro uživatele."