Z Telecomu odešel stát - Češi se mají na co těšit

Foto: www.telefonica.es
0:00
/
0:00

Španělský telekomunikační gigant Telefónica potvrdil, že se definitivně chopil otěží v Českém Telecomu. Poté, co Telefónica minulý týden doplatila státu plnou kupní cenu a získala tak 51procentní podíl ve firmě, došlo ve čtvrtek k radikálním změnám v jejím vrcholném managementu. Ty jsou prý jen předzvěstí dalších významných změn. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Skončila jedna z posledních velkých privatizací. A zatím vše nasvědčuje tomu, že se vydařila. Stát získal za svůj 51procentní podíl ve 83 miliard korun, což je částka, která předčila i ta nejoptimističtější očekávání. Český Telecom a s ním i jeho dcera, mobilní jednička na českém trhu Eurotel, se nyní stávají součástí vedoucí integrované telekomunikační společnosti v Evropě a druhé na světě. Telecom zůstává s více než třemi milióny provozovaných linek dominantním operátorem v pevných sítích v Česku a jeho mobilní operátor Eurotel má více než čtyři a půl miliónu zákazníků. Nový majitel si podle analytika Martina Zikmunda bude chtít v Česku udržet první místo, jak v oblasti mobilních služeb, tak pevných linek.

"Telefónica by byla sama proti sobě, kdyby nechtěla využít toho, že vlastní největšího fixního i mobilního operátora. Můžeme tedy očekávat nějaké služby, které by spojovaly pevnou linku a mobilní telefon. Třeba se Španělsku nabízí multimediální služby, přístupné jak z linek ADSL, tak z mobilních telefonů třetí generace. Vzhledem k tomu, že u nás se očekává do konce roku spuštění sítě UMTS, můžeme také očekávat nějaké multimediální služby."

Všichni odborníci připomínají, že hlavní konkurenční boj o zákazníky se bude stále více soustřeďovat právě do oblasti datových služeb. Myslí si to i analytik Tomáš Gatěk.

"Telfónica má velké zkušenosti s datovými službami. Ty jsou přitom jednou z telekomunikačních oblastí, kde je silný růstový potenciál. Takže si myslím, že Telefónica, respektive Telecom, se bude zaměřovat na rozšiřování datových služeb."

Odborníci očekávají, že už v dohledné době by Telecom - pokud mu ještě toto jméno zůstane - mohl zákazníkům nabídnout mnohem lákavější širokopásmové připojení k internetu pomocí technologie ADSL. A jak říká Martin Zikmund, nešlo by jen o zvýšení rychlosti, popřípadě datových limitů.

"ADSL bude určitě priorita číslo jedna v pevné síti. A určitě se dají čekat pozitivní změny v oblasti rychlostí, které bude služba ADSL nabízet, ale také v oblasti obsahu. Český Telecom zatím udělal jen první kroky v internetovém obsahu. Telefónica jde dál a více si potrpí třeba na video on demand nebo televize přes ADSL."

Má to jeden háček. Nelze zapomínat na to, že pokud jde o pevné linky, Telecom v posledních letech prohrával v souboji s mobilními operátory. Jeho velkým konkurentem byla paradoxně i vlastní dcera Eurotel. To bude podle analytika Jana Schiessera vyžadovat změnu taktiky.

"Myslím, že Telecom se nyní bude chovat mnohem agresivněji ve snaze získat klienty, které dříve ztratil."

Vysoká agresivita při lákání na pevné linky bude nutná proto, že, jak už bylo řečeno, do konce roku má být spuštěna mobilní síť třetí generace UMTS. Tím se ještě více zvýší lákadlo mobilního přenosu dat. Spustit novou síť má konkurenční T-Mobile. Na její provoz má ovšem licenci i Eurotel, takže Telefónica bude muset vlastně bojovat na dvou frontách, jak u pevných linek, tak v mobilních sítích. Na moderní mobilní služby přitom samozřejmě spoléhá i třetí hráč na trhu, nový vlastník nejmenšího operátora Oskar, britská firma Vodafone. Ta patří v této oblasti mezi světové lídry. Konkurence tedy bude obrovská, což může českého zákazníka jen těšit, protože z ní bude výhodně těžit.