Konec roamingových poplatků se nevztahuje na všechny evropské země a oblíbené turistické destinace

Foto: Dean Moriarty, Pixabay / CC0 Public Domain

Telefonovat za stejné ceny doma i v zahraničí - od čtvrtka to bude realita ve všech zemích Evropské unie. Stejné ceny jako doma se týkají nejen volání, ale i psaní sms nebo surfování po internetu.

Ilustrační foto: Dean Moriarty,  Pixabay,  Pixabay License
O faktickém zrušení roamingu rozhodla EU v loňském roce, nejzazší termín je letošní 15. červen. Roamingové volání bez příplatku spustili operátoři T-Mobile a Vodafone už v neděli 11.června, O2 se k nim připojí právě ve čtvrtek. Stejné ceny jako doma se týkají nejen volání, ale i psaní sms zpráv nebo surfování po internetu. Podle mluvčí společnosti T-Mobile Martiny Kemrové se zákazník nemusí bát vysokých poplatků, pokud vyčerpá svůj objem dat.

"Vždycky vám přichází upozornění, že jste vyčerpala 80% dat a ve chvíli, kdy jste vyčerpali 100% dat, tak přestáváte stahovat nebo rozhodně vám přijde upozornění. A vy si ty data můžete dokoupit, pokud chcete."

Pokud se ale někdo chystá na dovolenou mimo Evropskou unii, například do Egypta nebo Turecka, musí dál počítat s příplatky. Potvrzuje to i šéfredaktor serveru Mobilenet.cz Martin Pultzner.

"Mnozí operátoři právě populární cílové destinace zařazují v létě do výhodnějších balíčků, ale neznamená to, že by to bylo ve stejném balíčku jako ten zrušený evropský roaming. Například právě z Egypta nebo z Turecka bude volání, sms i data stále zpoplatněna."

Pozor na Švýcarsko

A pozor si musejí dát lidé i v Evropě. Třeba při návštěvě Švýcarska. Na tuto zemi se totiž nová pravidla nevztahují, říká koordinátor digitální agendy Ondřej Malý.

"Faktura se pak může zvednout o několik stokorun jenom průjezdem Švýcarskem. Celá ta regulace roamingu funguje jenom na území Evropské unie, Lichtenštejnska, Islandu a Norska. Ten mimoevropský roaming je mimořádně drahý."

Pro aktivaci roamingu uživatelé nemusí dělat nic, připojí se k němu automaticky po překročení českých hranic. Měli by si ale zkontrolovat, jestli si už dříve neaktivovali u svého operátora nějaký jiný roamingový tarif, na který se nová pravidla nevztahují, případně zda jejich paušál roaming vůbec umožňuje. Tento problém se ale v Česku týká hlavně speciálních datových tarifů.