Regulace cen telefonování v cizině se stává realitou

Volání z mobilního telefonu v zahraničí v Evropské unii od léta zlevní. Nařízení, jež Evropský parlament schválil ve středu, sice ještě musí potvrdit rada ministrů telekomunikací, o jejím souhlasu se ale hovoří jako o pouhé formalitě.

V takovém případě začne cenová regulace platit v červnu, kdy má nařízení vyjít ve věstníku Evropské unie.

"Což znamená, že zákazníci budou moci využívat snížených roamingových tarifů již v průběhu letní sezony 2007," tvrdí Andrea Bodová z Evropské komise. Regulace cen tzv. roamingu je v Evropské unii naplánována na tři roky a v jejich průběhu se ceny budou měnit: "Maximální výška ceny pro spotřebitele za volání ze zahraničí je stanovena na 49 centů za minutu bez DPH v roce 2007, což je v přepočtu zhruba 13 korun 80 haléřů. Tato cena se bude postupně snižovat až na úroveň zhruba 12 korun 10 haléřů."

Foto: Evropská komise
V současnosti stojí hovor v průměru asi euro za minutu, takže v parametrech celé unie se mluví o asi polovičním zlevnění. Což je ale, přísně vzato, trochu zavádějící údaj, protože v různých zemích mají různí operátoři různé ceny, ale také různé náklady jak v závislosti na cenových parametrech domácího trhu, tak například s ohledem na to, odkud kam hovor směřuje.

Všichni tři čeští operátoři tvrdí, že už dnes nabízejí možnost volat ze zahraničí výhodněji, než volání s tzv. Eurotarifem. I zde ale platí, že záleží na konkrétním tarifu, kterýsi zákazník vybere, na délce hovoru a podobně. Nařízení Evropské unie bere na tento fakt ohled, a zákazník si bude moci ve lhůtě dvou měsíců vybrat, zda si přeje zachovat současný tarif. Pokud o něj svého operátora výslovně nepožádá, po dvou měsících automaticky přejde na Eurotarif. O ten zase může zákazník výslovně požádat co nejdřív a operátor bude povinen vyhovět do dvou týdnů - to pokud zákazník shledá regulovanou cenu výhodnější a bude ji chtít využít ještě o letošních prázdninách.

Foto: Evropská komise
Pro návrh ve středu hlasovala drtivá většina europoslanců, nevyhnul se ale ani kritice. Poslanec ODS Ivo Strejček například hlasoval proti. Svůj postoj zdůvodnil takto: "Jestliže jsou takzvaně vysoké ceny za roamingy, tak to znamená, že spotřebitel netlačí na snižování ceny roamingu. Že ho daleko víc zajímá cena, za kterou volá na domácím území. Druhý důvod je ten, že pochopitelně pokud mobilní operátoři budou mít regulované ceny, tak ty regulované ceny budou muset někde kompenzovat. Je zcela prokazatelné, že všechny společnosti, které poskytují roamingy, tedy mobilní operátoři, s největší pravděpodobností tuto ztrátu budou kompenzovat snížením investic do budoucnosti."

Regulace cen skutečně může připravit telefonní operátory od část zisků a tyto společnosti návrh od začátku kritizují. Zda se ale skutečně nové opatření projeví na jiných cenách, není ale předem jisté, potvrdil například mluvčí firmy Telefonica O2 Martin Žabka: "V současné chvíli o ničem takovém neuvažujeme. Závisí samozřejmě na tom, jak zákazníci budou roaming za nové ceny využívat, jaký bude provoz a to znamená i zisky."

Jiné scénáře narýsovala mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová: "Je to hypotéza, ale pochopitelně, pokud někde ztrácíte, tak musíte tu ztrátu někde kompenzovat. Takže tam je těch možností víc, mohou třeba méně investovat do rozvoje trhu, což by znamenalo třeba zpomalení rozvoje jiných služeb, anebo druhá varianta je přenést ty náklady do služeb, které se využívají mnohem více, a to jsou třeba klasicky domácí volání a posílání SMS."

Libor Rouček, v´který v europarlamentu reprezentuje sociální demokraty, se ale dramatických scénářů neobává: "Ty zisky mobilních operátorů o něco poklesnou, ale já myslím, že i přesto evropské telefonní společnosti jsou velmi výkonné, velmi konkurenceschopné, jsou dneska - jak se říká - globálními hráči, vidíte je i na jiných kontinentech. A myslím, že tak je tomu dobře."

Dodejme ještě, že pod obu tří let regulace cen hovorů bude Evropská komise sledovat a analyzovat také ceny krátkých textových zpráv a multimediálních zpráv, tedy SMS a MMS.