Podle analytiků přišlo odvolání Mládka pozdě, do voleb se nic nevyřeší

Jan Mládek, foto: ČTK

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) bude sedmým vyměněným ministrem Sobotkovy vlády. Kabinet by měl opustit na konci února.

Ilustrační foto: Dean Moriarty,  Pixabay,  Pixabay License
Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nezvládl situaci s mobilními operátory kvůli sporům o tarify. Česko patří v cenách mobilních služeb k dražším zemím.

"Jako předseda vlády usiluji o to, aby trh lépe fungoval. Zejména, aby se snížila cena mobilních dat. Ze strany ministerstva průmyslu a obchodu se mi v tomto nedostávalo dostatečné podpory. Některé věci, které zaznívaly ze strany ministerstva průmyslu a obchodu, přímo urážely veřejnost."

Premiér tak zjevně narážel na výroky náměstka ministra Lubomíra Bokštefla, který v on-line rozhovoru uvedl, že pokud lidé chtějí stejně výhodné tarify jako v Polsku, mají jet do Polska. Ještě o víkendu přitom premiér Sobotka Hospodářským novinám řekl, že Mládka neodvolá.

Mládek odmítá, že by oblasti cen mobilních dat selhal

Jan Mládek,  foto: ČTK
Ministr odmítl, že by v oblasti cen mobilních dat selhal. Záležitost je podle něj mimo kompetence jeho úřadu, naopak se do ní nesmí vměšovat.

"Pan premiér rozhodl, pan premiér má na to právo. Rozhodl podle svých PR poradců a medializací, a nikoliv podle skutečnosti. Ano, možná patřím do staré školy, která rozhoduje podle ekonomických dat a čísel, a ne podle výkřiků médií," uvedl ministr Mládek.

Ten svoji rezignaci nabídl už před loňskými senátními volbami, ve kterých neuspěl. Premiér ji tehdy nepřijal. Rozruch vzbudil Jan Mládek i v roce 2013, kdy na sjezdu ČSSD, řekl, že živnostníci nepřispívají do systému sociálního pojištění, a parazitují tak na zaměstnancích. Jako ministr se v poslední době zabýval situací kolem těžební společnosti OKD, která je v úpadku. Řešil schvalování kompenzací pro propuštěné horníky, diskuzi kolem podpory výrobcům energie z obnovitelných zdrojů nebo výběr lokality pro budoucí hlubinné úložiště jaderného odpadu.

Marian Jurečka,  foto: ČT
Podle Mládka splnilo ministerstvo většinu stanovených cílů. Zmínil například podporu exportu, rozhodnutí o takzvaných těžebních limitech hnědého uhlí v severních Čechách nebo zachycení nové průmyslové revoluce.

Na jednání vlády jsem nezaregistroval ani názvak, řekl o Mládkově odvolání Jurečka

Koaliční partnery sociálních demokratů zpráva o Mládkově odvolání překvapila. Ani na jednání vlády jsem nic takového nezaregistroval ani náznakem, řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU - ČSL). Odvolání přitom přišlo jen pár hodin po zasedání vlády.

Andrej Babiš,  foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
"Myslím, že mu výrazně nepomohly události posledních dnů, komunikace ohledně tarifů na mobilní data u operátorů. To si myslím, že bylo opravdu těžko pochopitelné," dodal Jurečka.

Podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše bylo odvolání Mládka nezbytné, ale situaci to nevyřeší: "Pan Mládek se stal obětním beránkem. Plnil politické zadání ČSSD, která nechtěla řešit vysoké tarify. Měnit ministra osm měsíců před volbami je nesmysl."

Podobně se na to dívá exministr financí a předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Odvolání Mládka také považuje za součást vnitrostranického boje v ČSSD.

Podle analytiků je odvolání dobrou zprávou pro soukromý sektor včetně telekomunikačních firem, přišlo ale příliš pozdě. Jeho nástupce do podzimních voleb nic zásadního nevyřeší. Jméno nového ministra premiér oznámí ve čtvrtek.