Volání mobilem ze zahraničí má být výrazně levnější

Evropská unie se v úterý dohodla na nižších cenách za volání z mobilního telefonu v zahraničí. Nižší cena roamingu bude závazná pro všech 27 členských zemí. Zpráva je to jistě příjemná pro všechny zákazníky. Operátoři jsou samozřejmě proti. K regulaci mají určité výhrady i odborníci. Blíže k tomu Zdeněk Vališ.

Dnes stojí průměrný telefonát z mobilu ze zahraničí asi jedno euro, tedy kolem 28 korun, za minutu. Už za několik týdnů by odchozí hovor přišel jen na 14 korun a příchozí na sedm korun. V dalších letech by ceny měly ještě o něco klesnout. Dohodu o snížení cen roamingu lze považovat za vítězství evropské komisařky Vivian Redingové. Ta se už před rokem nechala slyšet, že ceny roamingových hovorů jsou několikanásobně vyšší než náklady operátorů a uživatel mobilního telefonu by neměl být odírán jenom proto, že překročil hranice mezi státy. Redingová také slíbila, že vypracuje směrnici, která by vedla k nápravě. Podle českého ministerstva informatiky je dohoda krokem správným směrem a představuje přijatelnou rovnováhu mezi zájmy uživatele a vynaloženými náklady operátorů. Ministerstvo se tedy neobává, že by šlo o přílišnou regulaci, která by znamenala ohrožení fungování trhu mobilních služeb. Odborníci jsou naopak k rozhodnutí Evropské unie skeptičtější.

"Regulace v tržním prostředí není samozřejmě nikdy dobrý nápad. Od toho je tu tržní prostředí, které se má regulovat samo."

Říká Martin Zikmund, odborný poradce v oblasti telekomunikací. Zároveň má výhrady k tvrzení, že ceny roamingu mnohonásobně převyšují náklady operátorů.

"To je mírně řečeno nepravda, kterou šíří paní eurokomisařka Redingová. Logická úvaha: když chceme sjednotit cenu za volání v celé Evropské unii, musíme vidět, že jsou tu rozdíly ve vzdálenosti. Pokud voláte ze Slovenské republiky, je to něco jiného, než když voláte z Lotyšska nebo z Rumunska. Náklady jsou různé. To je jedna z velkých trhlin návrhu."

Foto: Evropská komise
Roaming je přirozeně dražší také proto, že klient volá v síti cizího operátora a ten se musí nějakým způsobem spojit se sítí domácího operátora klienta a s tou sítí komunikovat. Často je přitom nutné propojit sítě více cizích operátorů. A každý takový operátor chce mít samozřejmě také něco z toho, že obslouží klienta, který mu nepatří. Asociace GSMA, která zastupuje skoro 700 mobilních operátorů, přirozeně proti chystanému opatření protestuje. Přesto v cenách roamingu existují určitě velké rezervy. Jinak by si třeba tuzemští mobilní operátoři nemohli dovolit začít snižovat dosti výrazně ceny už v minulém roce. Operátoři tvrdí, že se tak stalo kvůli vysoké konkurenci. Spíše se dá ale spekulovat s tím, že se snažili předejít právě navrhovanému regulačnímu opatření. Ani jeden z tiskových mluvčí tří českých mobilních operátorů ale nebyl k zastižení, aby se k této spekulaci vyjádřil. Martin Zikmund, odborník v telekomunikacích naznačuje, kde by mohli mít operátoři rezervy pro snižování cen roamingu.

"Někteří operátoři mají i v ostatních zemích vlastní sítě, takže je to pak v provozu vyjde podstatně levněji, než když si sítě pronajímají."

V případě některých zemí by operátoři mohli jít s cenou roamingu ještě víc dolů.

"Ceny jsou vázány na poptávku a nabídku. Když v některé zemi telefonuje málo lidí, je to pro operátora podobně nákladné, jako kdyby těch lidí volalo více. Čím více lidí telefonuje v roamingu, tím mohou být ceny nižší. Pokud dojde ke snížení ceny regulací, je možné, že poptávka po mobilních službách stoupne a nakonec skutečně dojde k tomu, že operátorům se náklady vrátí, hlavně fixní náklady, které platí bez ohledu na to, kolik lidí telefonuje. A nakonec to nebude tak černé, jak to teď vidí."

Někteří odborníci ale upozorňují, že po zavedení regulace si mobilní operátoři naúčtují peníze jinde. To, co zákazník získá na volání ze zahraničí, prý může ztratit na jiných poplatcích. Levný roaming by zákazníci měli pocítit už v létě. O návrhu má ještě hlasovat 24. května Evropský parlament a členské státy Evropské unie by ho měly potvrdit 7. června. Očekává se, že návrh projde vcelku snadno.