Studie: Češi platí za jeden GB dat nejvíc v Evropě

Foto: Gerd Altmann, Pixabay / CC0

Češi platí za jeden gigabyte (GB) stažených dat prostřednictvím mobilní sítě LTE nejvíce v Evropě. V průměru je vyjde na 6,5 dolaru. Následuje Španělsko a Nizozemsko s cenou přes pět dolarů, naopak nejméně jeden GB stojí ve Finsku, Švýcarsku a Rakousku, a to kolem deseti centů.

Foto: Lenka Žižková,  Radio Prague International
Vyplynulo to z analýzy společnosti Point Topic podle parity kupní síly na jednotlivých trzích. Proti stejnému měření v loňském prvním čtvrtletí si Česko navíc o dvě místa pohoršilo.

Snižování cen za mobilní data je prioritou vlády i ministerstva průmyslu a obchodu. Šéfku rezortu Martu Novákovou (za ANO) opozice kritizovala za její výrok v České televizi, kde Nováková řekla, že kdyby Češi víc využívali drahá mobilní data, zvednou se operátorům příjmy a tarify zlevní. Podle expertů však právě zlevnění vede k vyššímu využívání dat ze strany zákazníků. Ti se chovají zcela ekonomicky a připojují se k WiFi.

Podle ministryně Marty Novákové byla její slova vytržená z kontextu a možností, jak snížit cenu dat, prý uvedla několik.

Marta Nováková,  foto: ČTK / Jaroslav Ožana
"Na trhu není adekvátní konkurence. Jsou tady tři operátoři, a v tomto směru je zapotřebí, aby konali regulátoři, kteří na trhu jsou. To není ministerstvo průmyslu a obchodu. Regulátorem je Český telekomunikační úřad, popřípadě úřad pro hospodářskou soutěž."

Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO dal ministryni částečně za pravdu.

"Operátoři argumentují, že mají velké investice. Paní ministryně má řekněme pravdu v tom, že pokud využívání dat bude ve větším rozsahu, tak to může být pro operátory výhodnější."

Podle premiéra Babiše vláda dělá vše pro to, aby se cena mobilních dat snižovala.

Lupa.cz: v polovině zemí EU se nabízí neomezená data

Foto: Gerd Altmann,  Pixabay / CC0
Jak napsal server Lupa.cz, ve více než polovině zemí EU existuje alespoň jeden mobilní operátor, který nabízí neomezená data. Například v Litvě se do dvou let po zavedení neomezených datových tarifů (za ceny v přepočtu kolem 650 korun) zvýšila spotřeba dat v průměru na jednu SIM kartu z 1,1 na 4,1 GB za měsíc. Průměrná útrata na zákazníka tak šla nahoru o 26 procent. Stejně tak Finsko, Rakousko a další dokazují, že nárůst provozu průměrnou nižší cenu za GB vykompenzuje.

A jak jsme na tom s měsíčními platbami za mobilní telefony? Tady patří Česku 11. příčka mezi třicítkou evropských zemí s průměrem okolo 37 dolarů. Nejvíc lidé zaplatí na Kypru, a to přes 56 dolarů, dále v Řecku a v Nizozemsku. Česko má ale zároveň třetí nejnižší objem nabízených dat v rámci tarifu. Podle údajů společnosti Rewheel z loňského října má deset evropských zemí neomezené datové tarify, a to za cenu pod 30 eur měsíčně. Naopak v Česku si zákazník za 26 eur pořídí průměrně jen tři GB dat, což je třetí nejhorší výsledek v EU.