Čeští mobilní operátoři snížili ceny, připravují se na příchod konkurentů

Foto: Barbora Kmentová

Mobilní operátoři zažívali v minulých týdnech zvýšený zájem o své služby. Všichni tři hlavní hráči na českém trhu totiž výrazně zlevnili své služby, především volání a psaní krátkých textových zpráv. Česká republika se tak dostala zhruba na cenovou úroveň okolních zemí právě v nabídce neomezeného telefonování. Na český trh také podle očekávání vstoupí tzv. virtuální operátoři.

Foto: Kristýna Maková
Na levnější mobilní tarify přešlo během necelého týdne zhruba 200.000 zákazníků. Z tohoto množství tvoří zhruba tři čtvrtiny tvoří koncoví uživatelé a zbytek firmy. Na českém mobilním trhu je přitom téměř 14 milionů aktivních mobilních čísel, která připadají na 10,5 milionu obyvatel. Cenovou válku spustil operátor Telefónica O2. Přišel se třemi paušálními cenovými programy, z nichž ten s neomezeným voláním a SMS vyjde na zhruba dvoutřetinovou cenu než dříve. Zákazník ovšem musí uzavřít smlouvu na mnoho měsíců dopředu. Krok společnosti komentuje Filip Kůžel, šéfredaktor serveru MobilMania.cz:

"Situace byla už velice napjatá a bylo jenom otázkou, který ze třech našich operátorů s podobnou nabídkou přijde první. Telefónica - říkejte tomu jak chcete - byla nejvíce odvážná a nebo prostě měla štěstí a svoji nabídku představila jako první."

Společnost Vodafone následně nabídla v neomezeném paušálu také výraznou slevu a třetí operátor T-Mobile poskytl tarif za stejnou cenu jako Telefónica O2. Zájem o nižší ceny byl u zákazníků velký, operátoři se museli potýkat s náporem na svých informačních linkách. Probíhá ale skutečná revoluce na českém mobilním trhu? Odpovídá Filip Kůžel:

"Ono hodně záleží, jakým okem se na to podíváte. Jestli se na to podíváte okem někoho, kdo utrácí 250 korun měsíčně, tak to rozhodně revoluce není. Je to opravdu jen velmi pozvolná evoluce. Jestli jste za volání, za neomezený tarif, za neomezený měsíční paušál dosud utráceli nějaké tři tisíce korun a od teď to může být 750 korun, tak z toho pohledu to revoluce opravdu je."

Ondřej Malý,  foto: oficiální prezentace ČTÚ
Podle člena Rady Českého telekomunikačního úřadu a bývalého novináře Ondřeje Malého také k současné situaci mezi operátory přispěl právě tento úřad.

"Do určité míry je to odpověď na tlak ze strany regulátora. Teď bude nová aukce, která může přinést na trh nového čtvrtého hráče. V zemích, kam nový hráč vstoupil, způsobuje na trhu obvykle poměrně značnou revoluci. Je tu samozřejmě možnost, že do jejich sítí budou muset vstoupit skuteční virtuální operátoři, což také zvýší konkurenční tlaky na trhu."

Operátoři se tedy připravují na vstup nové konkurence na trh. Tomu by měla pomoci i nová aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě. Té se chce mimo stávajících operátorů zúčastnit i česká finanční skupina PPF. Vlastní ji nejbohatší Čech Petr Kellner. Vyhlášení i rušení aukce je plně v rukou státního Českého telekomunikačního úřadu. Jeho šéf Pavel Dvořák ale na konci dubna odstoupil z funkce a zatím není jasné, kdo ho nahradí. Důvodem jeho odstoupení byla minulá aukce na mobilní frekvence. Měla přivést na trh nového operátora, což by vedlo ke snížení cen pro zákazníky. Telekomunikační úřad ale aukci zastavil s tím, že operátoři by za nákup frekvencí státu museli zaplatit příliš vysokou částku. Podle úřadu by se projevila v koncových cenách. Dvořák nečekaně začal chystat novou aukci a tento krok ani neprojednal s vládou. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba z ODS poté prohlásil, že nepodpoří prodloužení jeho mandátu. Kuba vytýká Dvořákovi mu také chyby ve vedení. Jak potvrdil Českému rozhlasu mluvčí ČTÚ František Malina, na nových podmínkách pro aukci pracují a kmitočty chce prodat ještě letos. Mohl by ale čtvrtý operátor zamíchat kartami na českém trhu? Podle Martina Vyleťala ze serveru Lupa.cz spíše nikoli.

Foto: Sanja Gjenero / Stock.XCHNG
"Myslím si, že u těch lidí, kteří měli dříve vysoké účty za telefon, ani virtuální operátoři nebo nový čtvrtý operátor nenabídne nějak podstatně výhodnější nabídku, než kterou vidíme."

A dodává, že se vstup dalšího operátora na trh pravděpodobně zpozdí.

"Letos s ním asi počítat příliš nemůžeme. Virtuální operátoři přijdou, to je jasné. Myslím si, že se zaměří spíše na zákazníky, kteří tolik neprovolají a budou své služby vázat na nějaké své jiné produkty. Bude to spíše než o neomezeném volání o dalších výhodách."

V budoucnosti nepůjde podle analytiků jen o volání a psaní krátkých textových zpráv, ale i připojení k internetu, které poskytují tzv. chytré telefony. Z hlediska celkových objemů obchodů mobilních operátorů zatím tvoří data necelou čtvrtinu. Nástup datových služeb ale bude velmi rychlý, říká i v souvislosti s aukcí na mobilní sítě Filip Kůžel.

Foto: Barbora Kmentová
"Trendem je, že význam hlasu nebo klasických hovorů postupně klesá. Komunikace a zájem uživatelů o služby se přesouvá na internet a celá ta aukce, kterou na českém telekomunikačním trhu prožíváme, je z velké části o technologii LTE, která je především o internetu."

Takzvaný virtuální operátor využívá síť stávajících operátorů, kterým platí za služby. Na mobilní trh se letos chystá vstoupit britský obchodní řetězec, technologická společnost, dodavatel energií, družstevní prodejny nebo vydavatelský dům. Ti všichni většinou skrze virtuální operátory nabízejí i nižší ceny. Pro někoho ale nemusí být nabídka výhodná.

"V zahraničí ten trend takový je, ovšem jsou uživatelé, kterým virtuální operátor nestačí, protože má nižší ceny, ale jednodušší služby. Nevyhoví tudíž každému. Je skupina uživatelů, které virtuální operátoři osloví, ale ten význam není takový."

Konkurence na telekomunikačním trhu bude i nadále pokračovat, doufá Ondřej Malý.

"Rozhodně doufám v to, že konkurenční stav na českém trhu se výrazně zlepší - to je koneckonců to, co úřad chce a co má za povinnost i ze zákona dělat. Dodal bych k tomu, že je skutečně pravda a je to podle mě důležité, aby český zákazník dostával především více hodnoty za svou cenu. Aby zaplatil určitou rozumnou cenu a za to dostal skutečně mnohem více hodnoty, než v současné době dostává a dostával."