Na konci roku se bude rušit většina telefonních budek

Foto: Kristýna Maková

Operátor O2 ukončí letos na Silvestra provoz všech veřejných telefonních automatů, kromě těch, které musí mít povinně v nejmenších obcích. Důvod je jasný, většina lidí má mobil, a z budek skoro nikdo nevolá.

Foto: Kristýna Maková
"Budou zachovány budky v obcích do 200 obyvatel, což je dáno tzv. univerzální službou," říká Jitka Pajurková z tiskového odboru O2.

Telefonní automaty tak budou v místech, kde to ukládá Český telekomunikační úřad. Ten každý rok stanovuje parametry pro velikost obce, ve které by alespoň jedna budka měla být. Dalším důvodem pro povinnost umístění budky je slabý mobilní signál. Ztrátu z jejich provozování pak operátorovi hradí stát. Dotace se pohybuje kolem 9000 Kč na jeden automat za rok. Budky jsou i terčem vandalů a výnosy z volání ani zdaleka nepokrývají náklady na údržbu a provoz.

"V současné době je v ČR přibližně 4000 veřejných telefonních automatů. V následujícím roce jich bude přibližně 1150."

Důvod je jasný, skoro každý má mobilní telefon. Využívají se ještě vůbec telefonní budky?

"Zájem je opravdu velmi nízký. Z řady z nich lidé zavolají méně než jednou za měsíc."

Telefonní automat se odstraní snadno, ale co s telefonními budkami? Někde z nich dělají miniknihovny. Uvažuje se o něčem takovém?

"Ano. V případě, že je telefonní budka zrušena, tak je ekologicky likvidujeme. Když o ně někdo projeví zájem, což je případ projektu Knihobudek, tak mu ty budky rádi necháme. Případů využití je několik. Například existuje pracovní budka, lidé je v obcích využívají i jako městské vývěsky. Z telefonních budek dělají všechno možné."

Může si telefonní budku koupit i soukromý zájemce, který by ji chtěl mít doma?

"Ano, to není problém."

Jak dodala Jitka Pajurková, rušené telefonní automaty budou funkční do posledního dne letošního roku.

Nejvíc telefonních automatů provozovala O2 na přelomu století, kdy fungovalo přes 30.000 budek. Od té doby se jejich počet v souvislosti s nástupem mobilních technologií snižuje. Mobilní síť dnes pokrývá 97 procent území Česka. Je tak jedna z nejlepších v Evropě.