Eurotel začal nabízet přístup na internet přes WiFi za paušál

Mobilní operátor Eurotel začal od dubna nabízet neomezené bezdrátové připojení přenosných a kapesních počítačů k internetu prostřednictvím technologie WiFi za paušální poplatek. Dosud byla služba dostupná jen v rámci poplatků za určitou dobu připojení. Z dalších velkých provozovatelů WiFi nabízí připojení za paušál zřejmě jen společnost WideNet. Český Telecom nebo T-Mobile podobnou možnost nenabízejí. Telecom chce během několika týdnů najet z bezplatného zkušebního provozu na komerční model služby. Paušál je podle mluvčího Vladana Crhy jednou z možných tarifních variant.

Neomezené připojení u Eurotelu přes WiFi vyjde na 1463 korun měsíčně. Je to téměř o 500 korun více, než když uživatel od stejného operátora použije pomalejší neomezené připojení prostřednictvím mobilního telefonu a služby GPRS pod názvem Data Nonstop. Službu Eurotel od dubna zlevnil z 1199 Kč na 975 korun měsíčně a nabízí k ní 60 minut volání zdarma. Data Nonstop v současnosti používá kolem 50.000 lidí. Měsíční paušál u WideNetu začíná na 1574 Kč.

Majitel notebooku či kapesního počítače se může připojit v blízkosti přístupových bodů, takzvaných hotspotů. Vzdálenost od vysílače většinou nepřesahuje stovky metrů. Technologie WiFi umožňuje přístup na internet o maximální rychlosti až 11 megabitů za sekundu. Pásmo je však sdílené pro všechny uživatele, což znamená, že s počtem připojených k jednomu bodu rychlost klesá.

Eurotel provozuje asi stovku hotspotů. V tuzemsku je celkem přes 300 přístupových míst a jejich počet stále roste. Operátoři v současnosti vyjednávají o tom, aby jejich zákazníci mohli využívat i přístupové body konkurence.