Evropští senátoři se sjeli do Prahy i kvůli euroústavě

Důvodem pro existenci dvoukomorových parlamentů je nejen snaha přijímat co nejkvalitnější zákony, ale i zájem na kontrole a vyvažování moci. Tento systém skýtá možnost dobré vlády, která dává přednost pluralitě názorů a zvážení každého rozhodnutí před pouhou rychlostí. Uvedl to předseda českého Senátu Petr Pithart na pražském jednání Asociace evropských senátů. "Asociace nevznikla jako jakési obranné zařízení institucí zapsaných na červené listině ohrožených druhů," prohlásil. Druhé komory se podle něj nemusí bránit útokům odpůrců, jsou-li dobře ustaveny a jejich pravomoci vůči sněmovnám vyvážené.

Řada vystupujících, včetně Pitharta, se přiklonila k důležitosti odlišného složení sněmoven a senátů jako předpokladu jejich efektivní činnosti. Pochybnosti i na základě zkušeností ze svých zemí vyslovili v dopolední debatě jen předseda belgického Senátu Armand de Decker a místopředseda italského Senátu Lamberto Dini, podle něhož mezi oběma stejnorodými komorami existuje vynikající vztah. "Smysl bikameralismu (dvoukomorových parlamentů) nelze spatřovat pouze v samotné existenci a v kvalitě druhé komory, ale především ve vyvážených vztazích obou komor," konstatovali účastníci jednání v závěrečné deklaraci.

Představitelé 14 horních komor z celé Evropy hovoří také o rodící se evropské ústavě a roli národních parlamentů v rozšířené EU.