Exiloví bohemisté získali čestné doktoráty univerzity v Olomouci

Zleva komeniolog Zdeněk Radoslav Dittrich, bohemista Lubomír Doležel a starosta Sokola v JAR Jan Drahota

Olomoucká univerzita začátkem října udělila čestné doktoráty dvěma českým exulantům - literárnímu vědci Lubomíru Doleželovi z kanadského Toronta a Janě Reichové, propagátorce české kultury z australského Sydney. „Oba, každý na jiné straně zeměkoule, reprezentovali českou kulturu, českou vědu," ocenil laureáty rektor Miroslav Mašláň.

Jana Reichová odešla s rodinou do emigrace v roce 1968. V Sydney se stala jednou z vůdčích osobností tamní pobočky Společnosti pro vědy a umění. Od počátku 70. let se zapojila do činnosti českého kulturního sdružení Bumerang, úzce spolupracovala s vydavatelstvím manželů Škvoreckých 68´ Publishers a v roce 1976 byla u vzniku českého vysílání australského rádia SBS. Současně objevovala, vydávala a popularizovala díla českých spisovatelů v exilu. Po r. 1989 navázala také spolupráci s olomouckou univerzitou a jejím tehdejším rektorem Josefem Jařabem, s nímž organizovala nákup literatury pro univerzitní knihovnu. Při předání čestného doktorátu zdejší univerzity Jana Reichová řekla, že si titulu nesmírně váží, považuje jej ale za projev díků všem krajanským aktivistům v Austrálii.

Lubomír Doležel vystudoval bohemistiku a rusistiku na Univerzitě Karlově a poté pracoval v Ústavu pro jazyk český ČSAV. Současně působil na katedrách českého jazyka a literatury FF UK a PedF UK. V roce 1968 odjel i s rodinou do Kanady, kde získal místo profesora českého jazyka a literatury Torontské univerzity. Má zásadní podíl na vzniku tamních bohemistických studií. V roce 1982 byl jmenován profesorem srovnávací literatury Torontské univerzity. V oboru literární teorie patří k nejuznávanějším a nejcitovanějším světovým autoritám. Přednášel také na řadě univerzit v Evropě a USA. Prof. Doležel spolupracuje dlouhodobě s olomouckou bohemistikou. V roce 2010 byl oceněn cenou Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí.