Experti a politici: Komunismus v Česku stále představuje hrozbu

Komunistická ideologie stále představuje nebezpečí pro českou společnost. Shodovali se na tom experti s politiky při veřejném slyšení Hrozba komunismu?, které se uskutečnilo v sídle Senátu. Nebezpečí komunismu podle nich tkví ve ztrátě historické paměti a nedostatečném připomínání zrůdnosti této ideologii. Někteří vidí hrozbu v přetrvávání nynější postkomunistické společnosti. "Bolševické nebezpečí nespočívá v nějakém návratu komunistů k moci - vždyť oni u moci v podstatě zůstali. Nebezpečí spočívá naopak v přetrvání a posílení současného postkomunistického režimu," prohlásil například Petr Vančura ze sdružení pro svobodu a demokracii ZVON. Bolševici si v něm podle Vančury uchovali téměř naprostou kontrolu nad veřejnou správou a zprivatizovali významnou část znárodněného majetku.

Hrozbu komunismu vidí senátor a evangelický farář Zdeněk Bárta v tom, že jeho ideály při ztrátě historické paměti budou vždy pro mnohé lákavé. "Zejména ve společnosti, která v sobě virus pokroucení starých ideálů stále nosí a jejíž politická reprezentace namnoze svou arogantní neschopností nedokáže dát lidem vizi, pro kterou by zapomněli na komunistickou utopii," uvedl senátor.

Pro předsedu Senátu Přemysla Sobotku je komunismus stále otevřenou hrozbou. Na příkladu zdrženlivého postoje Evropské komise k zákazu symbolů komunismu poznamenal, že bude třeba přesvědčit minimálně původních 15 členů EU o tom, že komunismus je podobný totalitarismus jako fašismus. "Dělejme maximum pro to, aby se to nikdy nevrátilo," prohlásil.

Veřejné slyšení se uskutečnilo na den přesně 55 let poté, co komunistický režim zahájil proces se svou odpůrkyní, poslankyní Miladou Horákovou, kterou posléze nechal popravit.