Experti: Prodej Telecomu přes zahraniční burzu korunu neposílí

Pokud by stát chtěl prodat Český Telecom přes kapitálový trh a neposílit přitom českou měnu, musel by akcie prodávat přímo za eura přes zahraniční burzu. Vláda by pak utržená eura směnila na koruny mimo trh skrz devizové rezervy České národní banky. Vyplývá to z odpovědí analytiků pro ČTK. Na českém kapitálovém trhu se totiž standardně obchoduje v korunách a vyšší poptávka po české měně vede k jejímu posílení.

Vláda by měla rozhodnout o způsobu prodeje 51 procent akcií Českého Telecomu 1. prosince. S předpokládaným výnosem z privatizace počítá státní rozpočet na příští rok. Ekonomové odhadují cenu na 50 až 65 miliard korun.

Kromě prodeje přes kapitálový trh je ve hře i přímý prodej strategickému investorovi, kdy by vláda utržená eura uložila na zvláštní účet u centrální banky a zvýšila její devizové rezervy.

Právě spekulace o prodeji Telecomu přes kapitálový trh stály za posílením koruny v předchozích dnech. Příliš silná koruna je přitom hrozbou pro exportéry a následně i pro ekonomický růst.