Cizinci žijící v ČR hledají práci snadněji než Češi, cestují za prací

Míra nezaměstnanosti v České republice dosáhla podle Českého statistického úřadu 8 %.

Míra nezaměstnanosti v České republice dosáhla podle Českého statistického úřadu 8 %. Ve 3. čtvrtletí se zvýšila o 1,9 %. Přitom mezi jednotlivými regiony existují v počtu lidí bez práce obrovské rozdíly, které jsou podle mnohých ekonomů dány především neexistujícím zákonem o nájemném. Nízké regulované a vysoké neregulované nájemné znehybnilo trh s byty a nezaměstnaní tak nemají šanci se za prací stěhovat. Jak je to s migrací za prací v České republice? Na tuto otázku hledal odpověď kolega Mikuláš Kroupa.

Mnoho velkých tuzemských firem chystá na přelom roku rozsáhlé propouštění. Stovky lidí propustí například ČEZ, Český Telecom, Česká zbrojovka či Aero Vodochody. Podle odhadu ministerstva práce a sociálních věcí se počet lidí bez práce zvýší do konce roku zhruba o dalších 15 tisíc. Vlna propouštění však bude pokračovat. Do konce ledna má přibýt dokonce dalších 35 tisíc nezaměstnaných. Bez práce by v příštím roce mělo být celkem více než půl milionu lidí. Přitom zdaleka by tato čísla nemusela být tak vysoká, kdyby Češi byli ochotní za prací cestovat. Co jim v tom brání? Nemají dost peněz, aby si zajistili v místě svého nového zaměstnání bydlení, tvrdí Milada Horáková z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí.

"Jestliže tu nejsou takové mzdy, aby si člověk mohl dovolit koupit bydlení někde jinde a podmínky pro získávání hypoték jsou pro určitou část populace stále obtížné, tak to je zásadní problém."

Vývoj nezaměstnanosti v ČR,  graf: ČTK
Česká republika naopak hledá kvalifikované pracovní síly ze zahraničí. Je jich tady nedostatek, tvrdí odborníci z ministerstva práce a sociálních věcí. Ještě než se staneme členy Evropské unie a začnou sem proudit za prací lidé z Evropy, hledá ministerstvo kvalifikované cizince především z Kazachstánu, Bulharska a Chorvatska, kterým by umožnila dlouhodobý pracovní pobyt v České republice.

"Zahraniční pracovní síla, teď mluvím o pracovní síle, ale jsou to lidé, kteří sem přijíždějí a chtějí se zde usadit, jsou daleko pohyblivější než Češi. Cestují do místa, kde se jim pracovní uplatnění nabízí. U nás je to obtížnější, máme své přátele, rodinné vazby. Není to jako ve Spojených státech Amerických, kde jsou lidé zvyklí být mobilní a jít tam, kde ta práce je. To je ještě dlouhý proces."

Vysvětluje problém vysoké regionální nezaměstnanosti Věra Ivanovičova z Ministerstva práce a sociálních věcí.