Exploze v Texasu údajně zasáhla komunitu českých přistěhovalců

Výbuch v texaském městě West

Stovky lidí byly pravděpodobně zraněny při výbuchu v továrně na hnojiva ve městě West v americkém Texasu. Podle spekulací amerických médií možná při neštěstí přišlo o život až 70 lidí. Ve městě žije početná komunita potomků českých přistěhovalců, Češi zřejmě byli i mezi zasahujícími hasiči. Na místo míří český velvyslanec ve Washingtonu Petr Gandalovič.

Město West, které bylo výbuchem nejvíc zasaženo, je jedním z hlavních texaských center české přistěhovalecké vlny, která ve druhé polovině 19. století do USA přivedla tisíce lidí. Clarice Snokhousová, manželka českého honorárního konzula, v telefonickém rozhovoru řekla, že neštěstí nepochybně potomky českých přistěhovalců zasáhlo.

"Ze zhruba 2700 lidí v našem městě se k českému původu odhadem hlásí tři čtvrtiny," řekla Snokhousová. Dodala, že ve Westu se pořádají české mše, ve školách se vyučuje čeština. V Texasu je město West známo jako "koláčová metropole". Přistěhovalci z českých zemí se zasloužili o rozkvět obce, kolem roku 1890 se český živel na obchodním a kulturním životě oblasti už výrazně podílel. Do roku 1920 česká komunita ve Westu převládla a někteří ze starších obyvatel města dodnes češtinu ovládají.

První větší skupina přistěhovalců dorazila do Texasu v roce 1852 z Nepomuku a Čermné v severovýchodních Čechách. Podle článku Miloslava Rechcígla, otištěného v roce 2009 v časopise Český dialog, pocházely následující skupiny imigrantů většinou z Moravy, kde se lidé dozvěděli o Texasu z novin, jež opakovaně uveřejňovaly Bergmannův dopis.

Kolik obyvatel dnešního Texasu má české, moravské či slezské kořeny není zcela jasné. Podle několik let starého odhadu představitelů Texas Czech Heritage and Cultural Center jde minimálně o půl milionu lidí, ale některé odhady mluví až o milionu potomků českých přistěhovalců.

Za centrum české a moravské imigrace v Texasu platí region Fayette County, jemuž se někdy přezdívá "kolébka české imigrace". Na první pohled o tom svědčí i názvy některých tamějších sídel jako Dubina, Hostyn, Praha či Nechanitz.